Det ble utført en hypoksi-toleranse test i studiet. Etter hvert som O2-metningen (den rød stiplede linjen) sank mistet fisken likevekt og besvimte (her indikert med rød fisk som har buken opp). Kilde: Veterinærinstituttet.

Laks med HSMB er mer følsom for lave oksygennivåer i vannet

I en fersk doktorgrad ved Veterinærinstituttet og NMBU har Morten Lund studert de immunologiske og fysiologiske konsekvensene av en infeksjon med PRV i laks. Dette er tema i Veterinærinstituttets månedlige artikkel i Norsk Fiskeoppdrett i februar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veterinærinstituttets artikkel finner du på side 50 til 53 i Norsk Fiskeoppdretts februar-utgave.

I et kontrollert smitteforsøk undersøkte Lund hvordan PRF(Piscine orthoreovirus)-infisert og HSMB-syk laks håndterte lave oksygennivåer (hypoksi) i vannet.

Resultatene fra forsøket viste at den infiserte fisken har lavere toleranse for hypoksisk stress, men at tidligere kontrollert eksponering for hypoksi forbedrer denne toleransen.HSMB er en tapsbringende virussykdom i norsk lakseoppdrett som hovedsakelig er karakterisert av kraftig betennelse i hjertet.

Sykdommen opptrer vanligvis i sjøfasen av produksjonen, men antallet HSMB-utbrudd i settefiskanlegg har økt siden 2013. Dette kan tyde på en økning av HSMB-problemet hos norsk oppdrettslaks.

I 2010 ble det vist at viruset PRV var til stede i all HSMB-syk fisk. I 2017 ble årsakssammenhengen mellom PRV og HSMB slått fast av forskere ved NMBU

  •  Les hele artikkelen i månedens magasinutgave av Norsk Fiskeoppdrett (s.50-53) gratis på våre nettsider.