Frister det med litt lusesnacks? Asia anses som et marked med kjempepotensial. De første prøvepakningene som skal testes i Sør-Korea er allerede produsert.

- Lakselus kan bli menneskemat

- Alle er omforente om at vi må bli flinkere til å utnytte ressursene som er i havet til mat. Lakselus er en av disse resursene, sier kvalitetsleder Stian Holmen Lein fra Bjørøya AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bjørya har gjennom de siste årene utviklet seg til å drive med mer enn lakseoppdrett, blant annet ved å starte opp egen produksjon av rognkjeks. Nå står lakselusa for tur.

Det fremoverlente selskapet har siden 2015 sett nærmere på nettopp muligheter for hvordan lakselus som råvare kan være egnet til flere ulike produkter.

- I norsk havbruksnæring er det god tilgang på lakselus og jeg tenkte da hvorfor ikke utnytte denne som en råvare. Etter dette har vi tenkt på lakselus som mat innen alt fra snacks til suppebuljong, opplyser Stian Holmen Lein til kyst.no.

Stian Holmen Lein er kvalitetsleder i Bjørøya. Foto: Privat/Linkedin.

Samler opp lus

Ideen om å videreforedle lakselusen fikk selskapet da oppdrettsnæringen startet å filtrere og samle opp lakselus fra brønnbåter og avlusere, etter at laksen hadde gjennomgått avlusing uten legemidler.

- Lakselusen er et krepsdyr med bra næringsinnhold. Med tanke på FNs bærekraftmål på å utnytte ressurser lengre nede i næringskjeden ble det tydelig at lusa var noe man kunne gjøre en industri av og tjene penger på, sier han.

Ideene har også resultert i en rekke produkter, som de ansatte i selskapet har testet ut de siste seks månedene.

- Mottagelsen på disse har vært variable, men det er tydelig at det er store muligheter for å utvikle et sunt og bærekraftig produkt.

FoU-prosjekt

Hvilke produkter de har utviklet kan han ikke røpe helt enda, men han forteller de nå ønsker å få på plass et FoU-prosjekt i samarbeid med Nofima og analysere muligheter, samt se nærmere på de ulike produktene de har utviklet.

- Nofima har god kompetanse og kjenner markedene godt. Jeg vil tro at noe av analysene de har gjort rundt rognkjeks som eksportvare til Asia også vil være gjeldende for lusa, sier han.

Oppdretteren har også flere ideer til hvordan man kan integrere lakseluskonservering i produksjonslinjen til laks.

- Man kan eksempelvis ha en form for lakselus-silo hvor man konserverer og oppbevarer lusen ved slakteriene, eller landbasen før lusen tørkes, saltes, steikes eller videreforedles på annet vis, sier han.

Biobrensel

Dersom utvikling av produkter til humankonsum ikke skulle lykkes i markedene, mener de lakselusen kunne gjort nytte for å begrense Co2-utslippene i Norge.

- Både kylling og lakseslam benyttes i dag som biobrensel eksempelvis i betongindustrien. Lakselus vil være like godt egnet.

- Lakselusen gir et hav av muligheter, konkluderer han.

Denne artikkelen ble årets aprilspøk fra kyst.no, men det betyr ikke at lakselusa ikke kan gi store muligheter  for innovative næringsaktører i fremtiden.