Asbjørn Dyrkorn Løland i Pharmaq Analytiq. Foto: Magnus Petersen.

Laksen kan smoltifisere tre ganger før den går i sjøen

Sunndalsøra: Med et relativt nyutviklet metode for å vurdere smoltifiseringsstatus har man fått ny innsikt i smoltprosessene. Produktutviklingssjef i Pharmaq Analytiq, Asbjørn Dyrkorn Løland mistenker at enkelte fisk smoltifiserer opptil tre ganger før den blir satt ut i sjø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pharmaq Anlytiq lanserte i fjor en ny metode et nytt verktøy for å vurdere når smolten skal settes ut. Metoden som har fått navnet Smoltvision, ble utviklet av forskere ved Uni Research i samarbeid med analyseselskapet.

Den er basert på PCR-analyse av utvalgte genmarkører som forutsier det mest gunstige tidspunktet for laksesmoltens overgang fra ferskvann til salt sjø.

- Vi får nå informasjon tidligere og et mer detaljert bilde av smoltifiseringsprosessen, sa Asbjørn Dyrkorn Løland på onsdag under seminaret "Fremtidens smoltproduksjon".

I genutrykksmetoden ser man på tre ulike markører, en ferskvannsmarkør, en sjøvannsmarkør og en kofaktor til sjøvannsmarøken.

Han forklarer at dersom sjøvannsmarkøren og kofaktoren til sjøvannsmarkøren går opp samtidig som det er nedgang i ferskvannsmarkøren, så er det et sterk signal på at smolten har oppnådd sjøvannstoleranse.

Kan smoltifisere flere ganger

Gjennom analysene avdekket de at smoltifisering noen ganger hadde begynt på fisk som bare var 17.5 gram, og det får Løland til å spekulere:

- Det kan bety at fisken smoltifiserer opptil tre ganger før den blir satt ut i sjø, sa Løland.

Han mener metoden kan avdekke flere faktorer som kan påvirke produksjonen.

- Et eksempel var da vi så en stopp i smoltifiseringen, så fant vi etter hvert ut at det skyldes Costia.

Nå ønsker han seg mer informasjon fra settefiskanleggene i Norge.

- Ettersom de har ulike vannkilder, ulik teknologi og ulike folk, kan det påvirke fisken. Har vi slik informasjonen kan vi få enda mer informasjon, som gjør at vi kan fange opp avvik tidligere, sier Løland.