Børge Prytz Larsen

- Lakseprisen vil falle mer enn mange tror

Brussel: Severnaya-sjef Børge Prytz Larsen mener mange vil bli overrasket over et lakseprisfall han mener er uunngåelig. Kredittskvis vil presse prisene ned.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kristin Vallevik Gjerde

Årsaken er at mange av innkjøperne sliter med å betale dagens høye laksepriser, og mangler finansiering, mener Severnaya-sjef Børge Prytz Larsen, som selger fisk til det russiske markedet. 

- Markedspsykologien er ekstremt viktig. Jeg spekulerer ikke, det gjør vi på casinoet, sier Larsen på Fish Pools seminar i Brussel i forbindelse med sjømatmessen. 

 - I mai vil vi se prisene stige og nå toppen. Når tapene er store tror jeg ikke de vil sette ned prisene fort, det er en mismatch og det vil presse prisene mer ned enn mange er klar over nå, sier han. 

Kredittskvis De høye lakseprisene presser kredittene til selskapene. 

Børge Prytz Larsen i Severnaya spår knekk i lakseprisene.

- Jeg tror mange vil diskutere dette. Hvis noen skal finansiere dette blir det oppdretteren og eksportørene, det er et strukturelt problem. Prisene vil falle mer de neste ukene på grunn av kredittene. Vi er ikke FED (den amerikanske sentralbanken red. anm.), vi trykker ikke penger, sier han. 

Les flere saker fra Brussel:

Spår lakseprisfall på 15 kroner

Ekstremuke i Brussel

-Vi solgte så mye de trodde noe var galt

Halvering av chilenske lakseselskaper 

Før visste alle hva de ville produsere fordi alle la ut produksjonsplanene sine. 

 - Nå er alt skjult, det er bare gjetning. Når dataen kommer er det mer volum enn man tror. Det er færre selskaper nå, hvis de ikke er åpne er det vanskelig å bestemme prisen. Konklusjonen er at prisene om kort tid vil falle, men vanskelig å si hvor mange uker. Det er bare snakk om tid, fordi det er mangel på finansiering og penger til å kjøpe fisk, sier han. 

Mange sliter - Det er mange selskaper som sliter, jeg tror ikke de få sterke selskapene kan holde det oppe. Vi vil ikke se det store fallet akkurat nå, men det er grunner til å tro at på grunn av de høye prisene som er nå vil det falle mye mer enn antatt. I andre halvå blir det max 27-28 kroner kiloet, kanskje i den lave enden av 20-tallet, sier han. 

Små forskjeller Forwadprisene til Fish Pool er for høye, ifølge Larsen. Fordi mange tror tilbudet er så lite tror de prisene vil øke mer. 

- Mesteparten av dere som sitter her er produksjonssiden, jeg er på kjøpssiden. Alle snakker om de lave temperaturene. Men sammenlignet med 2011 er det små forskjeller, sier han. 

Temperaturene har vært lave i sør i vinter, men fra Midt-Norge og opp er det normale temperaturer i vannet. Lave temperaturer demper appetitten hos laks. 

God mai - I mars og februar har det vært lav vekst, men disse to månedene bestemmer ikke resten av året. Hvis vi får en god mai, noe jeg tror, vil vi få en rask endring i temperaturene likt som i 2011. Den største veksten vil dermed skje i sør, sier Larsen. 

Det er tilbudet i Norge som vil bestemme hva som skjer i markedet. 

Sjømatmessen i Brussel er verdens største. 

- Vi kommer fra et høyt nivå, det er forskjellen. Chile tror blir mindre på grunnav lakselusproblemer. Jeg har et konservativt anslag på Chile på 450.000 tonn i år, sier Larsen. 

Færøyene har problemer med sykdom, men volumene ser bra ut. Produksjonen i Norge blir helt normal, mener han. 

 - Jeg er lei av å snakke om den sterke etterpørselen. For tiden er industrien i Europa slik at selgerne kjemper for ikke å øke prisene. Det er vanskelig å få prisene opp, det er en forsinkelse i tallene. Prisene går opp, men kan ikke holdte tritt med spotprisene, mener Severnaya-sjefen.