Barentswatch-illustrasjon over lokaliteten Åkre i Hardangerfjorden, tilhørende Marine Harvest.

Lakserømming i Hardangerfjorden

Denne uken oppdaget dykkere hull i en not på Marine Harvest (MH) sitt oppdrettsanlegg Åkre i Kvinnherad kommune. Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland sier til kyst.no at det står cirka 172 000 fisk i den aktuelle merden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det har rømt laks fra oppdrettsanlegg i Kvinnherad kommune etter at det oppstod skade på en not, melder selskapet.

Skaden ble oppdaget tirsdag 20 desember. Noten ble umiddelbart reparert og hendelsen rapportert til Fiskeridirektoratet, som inspiserte anlegget onsdag. Ifølge selskapet er det satt ut gjenfangstgarn i området og lokal fisker er hyret inn. 52 fisk er fanget i garnene så langt.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest. Foto: Pressefoto/MH.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest sier det står cirka 172 000 fisk i den aktuelle merden.

- Det er framdeles uklart hvor mye fisk som har rømt, men det er ikke snakk om en omfattende rømming. Fisken var ikke syk og har ikke blitt behandlet medikamentelt på noe vis, opplyser Hjetland til kyst.no.

Marine Harvest betaler fiskere 500 kroner for hver fanget fisk som stammer fra anlegget. Fisken kan leveres ved Marine Harvest sine lokaler på Ænes i Kvinnherad 27. desember og 3. januar kl. 1600-1800.

Det er tillat å fiske etter rømt fisk i Hardanger, men dette må gjøres etter gjeldende regelverk og fiskere må registrere seg hos Fylkesmannen i Hordaland.

- Marine Harvest ser svært alvorlig på hendelsen og vil i samarbeid med Fiskeridirektoratet og leverandører undersøke hvordan skaden har oppstått, melder de.