Akva Group sitt hovedkontor. Foto: Egersund Group.

- Landbasert har økt inntektene med 85 %

- Landbasert teknologi har økt inntektene med 85% sammenlignet med samme periode i 2015 og det står for 22% av omsetningen i konsernet i Q3 2016. Fra august 2016 og fremover er landbasert teknologi tatt ut som et eget område i konsernet, skriver Akva Group.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I sin kvartalsrapportering for Q3 2016, skriver selskapet at det har vært gode finansielle resultater i Aquatec Solutions A/S og Plastsveis AS og at den høye markedsaktiviteten fortsetter. Det var likevel et svakt kvartal for AKVA group Danmark A/S.

- Ny ledelse har utført nødvendige endringer for å gjøre enheten mer effektiv. Restruktureringen har resultert i en negativ EBITDA på 4.9 MNOK i tredje kvartal. Arbeidet med å gjøre enheten mer strømlinjeformet fortsetter i Q4.

Det landbaserte segmentet avsluttet likevel kvartalet med en ordrebok som representerer 47 % av den totale ordreboken i konsernet ved utgangen av Q3.

- Landbasert teknologi har økt inntektene med 85% sammenlignet med samme periode i 2015 og det står for 22% av omsetningen i konsernet i Q3 2016. Dette understreker at landbasert teknologi er i ferd med å bli en større del av AKVA group.

Fra august 2016 og fremover er land basert teknologi tatt ut som et eget område i konsernet. Dette området er ledet av Morten Nielsen som dermed blir med i ledergruppen og som er ansvarlig for all landbasert teknologi i AKVA group. I tillegg er Morten Nielsen daglig leder i både Aquatec Solutions A/S og AKVA group Denmark A/S. Sperre AS vil bli inkludert som en ny enhet i det merdbaserte nordiske segmentet i AKVA group.

- Vi har opplevd god aktivitet i markedet gjennom hele tredje kvartal i 2016. Ordreinngangen i tredje kvartal var 417 MNOK (505). Den underliggende operasjonelle ordreinngangen (justert for engangseffekten ved å inkludere Aquatec Solutions A/S i tredje kvartal 2015) økte fra 318 MNOK til 417 MNOK i kvartalet. Ordreboken var ved utgangen av Q3 2016 886 MNOK (643). Dette er den høyeste ordreboken noensinne for AKVA group, legger de til.

- God tredjekvartal

De skriver så at det er fullført et godt tredje kvartal operasjonelt og finansielt. Inntektene i tredje kvartal 2016 var på 354 MNOK (355 MNOK) og EBITDA var 38 MNOK (41 MNOK). EBITDA marginen i tredje kvartal var 10.8% (11.4%). Veksten i resultatet i kvartalet er motvirket av lav aktivitet i Americas og av restrukturering i AKVA group Danmark A/S.

- AKVA group fortsetter å levere stabilt høye marginer til tross for utfordringene vi møter i Americas og i AKVA group Danmark A/S dette kvartalet. De siste årenes transformasjon av AKVA group til å bli et mer lønnsomt og diversifisert konsern er reflektert i Q3 resultatet. Vår vekststrategi fortsetter med oppkjøpet av Sperre AS, investeringer i Helgeland Plast AS så vel som vår ekspansjon i Middelhavet. Driftsmessig og finansielt er AKVA group godt posisjonert for ytterligere vekst. Dette er også forsterket med den høyeste ordreboken noensinne ved utløpet av et kvartal, sier konsernsjefen i AKVA group ASA Trond Williksen i pressemeldingen.

Merdbasert teknologi

Det nordiske området leverte bra i tredje kvartal. Et bredere spekter av produkter bidrar til de gode finansielle resultatene. Helgeland Plast AS fortsetter med gode operasjonelle og finansielle resultater dette året, i tillegg til et positivt bidrag fra Farming Services segmentet med AKVA Marine Services.

- Vi har opplevd redusert aktivitet i Americas dette kvartalet sammenlignet med samme kvartal i fjor, og det har resultert i redusert EBITDA på 8.7 MNOK sammenlignet med samme periode i 2015. Det har vært lav aktivitet i Chile i tredje kvartal og Chile opplevde også nedgang i salg av service i dette kvartalet forårsaket av usikkerhet om fremtidig retning og reguleringer, noe som nå ser ut til å bli løst. Vi har i de siste årene redusert vår finansielle eksponering i Chile betydelig. Den chilenske operasjonen er nå mer strømlinjeformet og forberedt på en opptur når markedet i Chile forbedres. Canada har hatt et uvanlig rolig kvartal. Australia fortsetter å være en liten, men lønnsom operasjon.

UK hadde ett greit kvartal og fortsetter å ha en høy andel av inntektene fra service og utleie. Tyrkia fortsetter med nok et godt kvartal og opplever økt aktivitet innen salg av utstyr til Sea Bass og Sea Bream industrien. Eksport til fremvoksende markeder opplevde en lav, men profitabel drift i tredje kvartal. Dette området preges av få, men store kontrakter, og dette gir resultatmessige svingninger fra kvartal til kvartal.

Software avsluttet nok et godt kvartal. Både AKVA group Software AS og Wise lausnir ehf opplevde forbedret resultat i forhold til samme periode i 2015. Software erfarer høyere omsetning og marginer i året som helhet sammenlignet med 2015. Software fortsetter å investere i utvikling av nye produktmoduler. Disse produktmodulene vil styrke de finansielle resultatene til Software segmentet ytterligere.

Balanse og fremtidutsikter

Balansen fortsetter å være veldig solid. Arbeidskapital i prosent av 12 måneders rullerende omsetning er 8.8% (9.1%). Vi klarer å holde veldig lav arbeidskapital til tross for rekordhøy aktivitet. Tilgjengelig likviditet ved slutten av Q3 2016 var 165 MNOK (226 MNOK). Totale eiendeler og total egenkapital var henholdsvis 1,179 MNOK (1,163 MNOK) og 438 MNOK (443 MNOK). Dette resulterer i en egenkapitalprosent på 37% (38%) ved utgangen av Q3 2016.

- Vi ser nå positive signaler i Sea Bass og Sea Bream markedet i Middelhavet. AKVA group etablerer derfor et kontor ved østkysten av Spania. Her vil vi ha en serviceressurs på bakken for å støtte opp kundebasen i området. Dette kontoret vil styrke vår tilstedeværelse og posisjon i regionen rundt Middelhavet.

AKVA group har arbeidet aktivt i Iran de siste 2-3 årene og har nå levert det andre komplette oppdrettsanlegget i dette markedet til Bushehr Aramseyd Co. Reysali Delvari Dam. Vi selger både merdbasert og landbasert teknologi til Iran. Markedet for er like stort for både merdbasert som landbasert teknologi. Strategien til den iranske regjeringen er å øke oppdrettsindustrien med 200.000 tonn innen fem år.

- Vi anser fremtidsutsiktene på mellomlang sikt til å være gode på grunn av den gode markedsaktiviteten og den høye ordreboken. Den sterke etterspørselen i det nordiske markedet fortsetter. Det landbaserte teknologiområdet vokser i AKVA group. Dette er en trend som er forventet å fortsette og det landbaserte teknologiområdet er i ferd med å bli en større del av AKVA group. Det forventes at UK og Europa vil prestere bra fremover med en økende ordrebok. Canada har hatt færre prosjektsalg så langt i år sammenlignet med fjoråret og vi har moderate forventninger i dette markedet fremover. Vi fortsetter å ha lave forventninger i Chile, men det er positive signaler i markedet. Vår eksponering i Chile er redusert over de siste årene. Våre operasjoner i Tyrkia og Australia er forventet å fortsette den gode trenden i de neste kvartalene med en god ordrebok. Eksportsalg til fremvoksende markeder har en mer optimistisk start på året sammenlignet med i fjor, men aktiviteten vil fortsette å svinge på grunn av virksomhetens art. AKVA group søker aktivt etter strategiske oppkjøpsmuligheter innen relevante segmenter. Vi fortsetter arbeidet med å bygge service- og ettersalgsmarkedet som en hovedkomponent i alle våre segment.