DNB Markets, bank

- Landbasert oppdrett er en potensiell trussel

DNB Markets tror landbasert oppdrett kan representere en potensiell trussel for norsk oppdrettsnæring, men tror det vil ta tid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

I Danmark har man allerede en stor satsing på landbasert oppdrett. Spørsmålet er om norske oppdrettere vil følge etter dersom konsesjonene blir gratis. Foto: Geir Helge Johnsen/Niva

Tidligere denne uken leverte arbeidsgruppen for landbasert oppdrett sin rapport til regjeringen. Rapporten ble utformet på en kort tidsfrist fordi den skal tas med i den kommende stortingsmeldingen om havbruk som skal lanseres senere i år.

I rapporten anbefaler arbeidsgruppen at konsesjoner for landbasert oppdrett skal være gratis, og fiskeriminister, Elisabeth Aspaker er klar på at næringen må gå nye veier for å få til videre vekst i havbruksnæringen.

- Vi ville forsømt oss om vi ikke også hadde vurdert oppdrett andre steder enn langs kysten, uttalte hun da hun fikk overrukket rapporten tidligere denne uken.

- En potensiell trussel

DNB Markets tror et slikt frislipp på konsesjoner for landbasert oppdrett kan være en trussel mot konvensjonell oppdrett i det lange løp.

- DNB Markets syn er at landbasert oppdrett kan representere en potensiell trussel over en lengre periode, men det vil ta tid før produksjonen er stor og effektiv nok til å utfordre konvensjonell oppdrett i sjøen, skriver DNB Markets-analytiker, Alexander Aukner i en fersk rapport.

Administrerende direktør i Firda Seafood, Carl-Erik Arnesen støtter arbeidsgruppens konklusjon, men sår tvil om landbasert vil være økonomisk forsvarlig.

- Jeg synes begrunnelsen fra Fiskeridirektoratet er helt greit. De som ønsker å teste dette ut må få lov til det. Det blir jo på egen regning og risiko, sier han til Kyst.no.

- Men jeg mener fortsatt at dette ikke er miljømessig bærekraftig og jeg tror heller ikke på økonomien i dette eller at denne metoden kan skaffe markedene tilstrekkelig med fisk.