Geir Wenberg, styreleder i Wenberg Fiskeoppdrett, oppfordrer alle som har investert i landbasert oppdrett til å trekke seg ut. Foto: Daniel Hind

- Landbasert oppdrett er helt feil

Oppdrett av laks på land er en utenkelig løsning i et bærekrafts-perspektiv. Alle som har investert bør trekke seg ut.  Det skriver Geir Wenberg som er styreleder i Wenberg Fiskeoppdrett i en kommentar til Kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Skrevet av Geir Wenberg, styreleder i Wenberg Fiskeoppdrett.

Oppdrett av laks på land er en utenkelig løsning i et bærekraftsperspektiv. Man kan ikke på noen måte forsvare å pumpe havet på land. Å ha laksen på land er like unaturlig som å flytte kua på havet. Arealbehovet er enormt og kostnadene overstiger fornuften.

Jeg er klar over at min holdning vil provosere og sannsynligvis skape debatt, men som oppdrettsmann med et helt liv i næringen er det viktig for meg å si ifra om hva som er riktig.

Fisken skal være i havet.

Vår næring må bli grønnere og jobbe for så gode løsninger som mulig. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan og bruke alt jeg har lært for å bidra til det.

Jeg går så langt som å henstille til hele næringen og alle som har investert og satt sine penger i landbasert oppdrett om å trekke seg ut.

Vi må ha produksjon av smolt på land, andre løsninger finnes ikke per i dag, men vi må gjøre avtrykket så lite som mulig.

Fremtidens produksjon av oppdrettsfisk skal og må skje slik vi gjør det i dag fordi vi har fantastiske naturgitte forutsetninger langs den norske kysten. Den fremtidige veksten som vi er avhengig av må skje i lukkede og semilukkede mærsystemer. 

Å flytte næringen til havs er heller ikke en god løsning. I et miljøperpektiv er det lurt å være nær arbeidskraften, kompetansen, logistikk som vei, strøm, jernbane og fly.