Biopharmia Illustrasjon av algeanlegg.

Landbasert oppdrettsanlegg skaper muligheter for ny industri

- Nekst AS sin konsesjon for et nytt landbasert oppdrettsanlegg i Florø skaper muligheter for oss å bygge ny industri, sier Gabriel Ossenkamp i Biopharmia AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har utviklet en teknologi for dyrking av mikroalger i industriell skala og har inngått en samarbeidsavtale med Nekst. Mikroalger er enkle små planter som vokser i vann, og fordi de er enkle vokser de raskt hvilket betyr høy produksjon. Mikroalger står på bunnen i næringskjedene i havet og inneholder derfor mange naturlige næringsstoffer, kommer det frem i en pressemelding.

- Vi kan utnytte de næringsrike biproduktene fra Nekst sin produksjon, i staden for at de må håndteres og ikke blir utnyttet. Utover næring trenger vi vann og fornybar kraft, som det jo er god tilgang på her i fylket. Dermed kan vi i vann gjøre det samme som bøndene gjør på land: ta gjødsel fra dyrene og tilføre det til planter som vokser og blir til ny næring til dyrene, sier Ossenkamp.

- Gjennom vår avtale med Nekst skal vi samarbeide om å utvikle dette til naturlige ingredienser til laksefôret, og dermed redusere avhengigheten av f.eks. importert protein. Sollys og fotosyntesen gjør at vi kan skape et lokalt lukket kretsløp og utnytte hverandres resurser. Dette gjelder også på kompetansesiden – f.eks. er kunnskap om vannkvalitet og håndtering av vann sentrale for begge bedriftene, legger han til.

Ossenkamp mener det ene trekker det andre med seg.

- Vi har også et godt samarbeid med utdanningsmiljøene i fylket, som vi gjerne har med for å sterke en klynge langs hele verdikjeden. Med bærekraftige kretsløp lager vi bedre produkter og gjør også hverandre sterkere, samtidig som vi skaper nye arbeidsplasser, poengterer Kjell Audun Aasen, partner i Nekst. Biopharmia arbeider med å finansiere utviklingsarbeidet og tilknyttet produksjonsanlegg. Selskapet har en ledende teknologi som danner grunnlaget for samarbeidet med Nekst, som også er et godt eksempel på hvordan utvikling gjennom innovasjon og teknologi bidrar til det ”grønne skiftet”, opplyser han.