Landbasert anlegg fra AKVA group . Foto: Sisomar

Landbasert stadig viktigere for AKVA group

Ordreinngangen for AKVA Group på over en halv milliard kroner i tredje kvartal, og konsernet er optimistiske til videre vekst. Spesielt ser de ytterligere muligheter innen landbasert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en børsmelding skriver konsernet de har fullført tredje kvartal med sterk vekst i både ordreinngang og omsetning. Inntektene i tredje kvartal var på 484 millioner kroner (354 mill 2016) og EBITDA var 61 millioner (38 mill 2016). Ordreinngangen i Q3 endte på 546 millioner mot 417 millioner samme tid i fjor.

- Vi har opplevd god markedsaktivitet i alle regioner gjennom tredje kvartal. Ordreboken ved utløpet av tredje kvartal 2017 var 1,380 MNOK (886 MNOK). 629 MNOK av den totale ordreboken ved utgangen av Q3 er relatert til landbasert teknologi, skriver de.

Men også merdbasert teknologi øker.

- Som i første og andre kvartal, opplevde vi økt omsetning og forbedrede marginer innenfor det merdbaserte segmentet sammenlignet med samme periode forrige år, med det norske markedet som driver til veksten, slår de fast.

Oppkjøp gir resultater

EBITDA marginen i tredje kvartal var 12.6% (10.8%), og resultat etter skatt økte til 26 MNOK sammenlignet med 11 MNOK i tredje kvartal 2016. Konsernet påpeker at oppkjøpene av AD Offshore og Sperre, som ble gjort i Q2 og Q4 2016, har bidratt til veksten med både omsetning og EBITDA.

- Den positive utviklingen i Americas-regionen fortsetter med inntekter på 97 MNOK i tredje kvartal, opp fra 39 MNOK samme kvartal forrige år. Alle våre enheter i Americas-regionen har et bedre kvartal enn fjoråret med hensyn til omsetning. Ordreinngangen endte på 91 MNOK, sammenlignet med 37 MNOK i tredje kvartal i 2016.

- For EME (Europe & Middle East) har vår enhet i Skottland hatt et sterkt tredje kvartal, noe som resulterte i økt ordrebok, omsetning og EBITDA sammenlignet med samme periode i 2016. Driften i Tyrkia er stabil og vi øker også tilstedeværelsen i Spania, Hellas og Iran.

Vekst i flere markeder

AKVA group avslutter kvartalet med en ordrebok på over 1.38 MRD, som er en økning på 56 % sammenlignet med tredje kvartal i 2016. De ser også fortsatt høy aktivitet i markedet.

- Ordrereserven vår er høy og det landbaserte segmentet leverer gradvis mer lønnsomme prosjekter som er signert i år, og vi fortsetter med å se ytterligere muligheter i dette segmentet i tiden fremover. 

De viser også til at de har styrket tilstedeværelse ved Middelhavet, så vel som på østkysten i Canada. Fremover skal det jobbes med internstrategier.

- En omfattende strategiprosess på tvers av hele konsernet skal konkluderes med i Q4. Forbedringsprosjekter i hele konsernet blir adressert.

Det påpekes også at konsernet enda venter på svar for deres søknad innen utviklingstillatelser for konseptet Atlantis Subsea Farming.

Et halvårlig utbytte på 0.75 NOK per aksje ble utbetalt i september 2017.