Merd med 4 x 10 000m3 pumper fleksibel løsning som vil kunne sirkulere vann fra forskjellige vannsjikt. Tegning: Cflow Fish Welfare

- Lanserer energieffektivt pumpesystem for laksemerd

Nytt Cflow pumpesystem skal ifølge markedssjef bedre fiskevelferden og gi økt lønnsomhet for oppdretterne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Cflow Fish Welfare System er et system som skal øke vannkvaliteten i merder med dårlig gjennomstrømning for eksempel grunnet luseskjørt eller høye sjøtemperaturer. Systemet består av et pumpe- og styresystem, og at antall pumper og plassering kan justeres etter ønske og behov.

Gunnar Hoff, markedssjef i Cflow Fish Welfare. Foto: Cflow

- Det er veldig lav energibruk og kan pumpe store mengder vann. Det vil spare kostnader for oppdretterne, sier markedssjef Gunnar Hoff til Kyst.no. 

Pumpene har en kapasitet på 10 000-40 000 m3/time og har et energiforbruk på 10-40kw/t, avhengig av kapasitet. De har også en sterk, funksjonell konstruksjon for innfestning på merden. Videre forteller Hoff at pumpesystemet har oksygenproduksjon- og injeksjon, med en innløsningskapasitet på 25-100 kg/t.

Enkel kontrollering

Styresystemet logger flere miljøparameter for å overvåke tilstanden i merden. Dette gjelder eksempelvis O2, Co2, pH, sirkulasjon, salinitet og temperatur. Data som samles inn brukes til å styre alle systemer som er tilknyttet oksygen, sirkulasjon, temperatur osv.

30 000 m3 sirkulasjons system med en pumpe. Foto: Cflow.

- Vi har laget et styresystem som leser inn alle parametre og kan styre vannet i merdene i forhold til strøm, oksygennivå, og i forhold til hvor lusen er. Du kan hente vann fra langt nede i sjøen eller høyere oppe i vannmassene, opplyser Hoff.

Styresystemet justerer sirkulasjon, oksygen-injeksjon og andre vannparameter etter behov. Data fra alle loggbare parametere vil samles i en graf for å gi brukeren en visuell og oversiktlig overvåking til enhver tid. På denne måten kan man enkelt overvåke og kontrollere miljøet i merden for å opprettholde god vannkvalitet til enhver tid.

Økt kunnskap

Selskapet mener at ved å logge flere miljøparametere enn det gjøres per i dag, kan de øke kunnskapen innen hvordan vannkvalitet innad i en merd svinger, og hvordan den påvirker fiskevelferd, fiskehelse, tilvekst og dødelighet.

Et godt datagrunnlag fra hendelser i produksjonen og sjøområdene rundt lokaliteten, mener produsenten kan brukes på neste generasjon for å forutse både ønskede og uønskede situasjoner. På denne måten kan selskapet optimalisere produksjonsfasen i havet.

- Det er helt nytt, men erfaring fra lukkede merdsystemer viser at kontroll på vannparameter gir god økonomi for oppdrettere. Vi jobber med å utvikle løsningen, og ønsker å få det ut på flere steder, sier Hoff.