I uke 3-2019, installerte Stingray ti luselasere på Wilsgård Fiskeoppdretts lokalitet Durmålsvika. Foto: Wilsgård FIskeoppdrett.

- Lasere vil være å foretrekke fremfor rensefisk eller andre former for lusebekjempelse

Wilsgård Fiskeoppdrett har investert ti millioner i ti luselasere (noder) for å bli enda bedre på fiskevelferd og bekjempe lakselus. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På lokaliteten Durmålsvika hos Wilsgård Fiskeoppdrett ble det nylig installert ti Stingray luselasere (noder). 

Martin Pedersen, produksjonssjef matfisk i Wilsgård Fiskeoppdrett sier at de har startet 2019 med prosjekter som skal gjøre at de blir bedre på fiskevelferd og håndtering av utfordringer omkring lakselus.

Vil forebygge

Selskapet er tildelt grønne konsesjoner, og har siden 2014 tatt flere grep og jobbet etter et strengere regelverk, for å ivareta miljø og redusere fotavtrykket til bedriften. Ett av grepene de gjør i 2019 er å investere i ti luselasere. 

Martin Pedersen, produksjonssjef matfisk (t.h) sier Wilsgård Fiskeoppdrett har investert i ti luselasere nylig. Her er han sammen med Eirik Mathias Lorentzen (t.v) under installeringen. Klikk for større bilde. Foto: Stingray.

- Dette er våre første lasere og erfaringen vi gjør oss med disse vil danne grunnlaget for vår videre satsning på lasere. Det er flere grunner til at vi har valgt å investere i lasere. Vår lusestrategi skal først og fremst være å forebygge fremfor behandling som involverer håndtering av fisk.

Han påpeker det er også kommet flere regelverksendringer den siste tiden som gjør at de er nødt til å tenke annerledes på noen av deres lokaliteter.

- Den teknologiske utviklingen har også skutt fart de siste årene og dersom teknologi slik som lasere fungerer vil det være å foretrekke fremfor rensefisk eller andre former for lusebekjempelse som involverer håndtering av levende fisk. Vi har derfor vært i dialog med Stingray en stund og konkludert med at dersom slik teknologi skal få utvikle seg og bli prøvd ut i praksis så må vi som oppdrettere ta en rolle i dette, opplyser han. 

Wilsgård Fiskeoppdrett:

  • Selskapet ble etablert i 1983 av Vidkun og Fridtjof Wilsgård. I starten hadde Wilsgård en konsesjon for oppdrett av laks.
  • I dag er selskapet et hel integrert havbrukskonsern med aktivitet fra settefisk, matfisk, slakteri, foredling og salg. Hovedaktiviteten i Wilsgård Fiskeoppdrett AS er matfiskproduksjon slakting og pakking av denne.
  • Selskapets settefiskproduksjon skjer i Kåfjord, mens matfiskproduksjonen er lokalisert i kommunene Karlsøy, Lenvik, Ibestad, Berg og Torsken. Slakteri og foredling er i Torsken. 

Pedersen sier de for tiden ikke har rensefisk på lokaliteten, men kombinerer lasere med luseskjørt. Laserne ble montert opp 17. og 18. januar.

Investerer ti millioner i lasere

Investeringen beløper seg til ca 10 millioner kroner, og laserne skal bidra til at selskapet holder lave lusetall uten hverken mekanisk eller Ikke-medikamentell behandlinger.

Oppdrettsselskapet påpeker at for de ansatte vil dette bli en ny måte å jobbe med lusebehandling på, som vil kreve god oppfølging på lokalitet og etablere ny kompetanse.

Fra å være en familiebedrift med to ansatte i 1983 sysselsetter Wilsgård Fiskeoppdrett i dag opptil cirka 60 personer i oppdrettsselskapet, og totalt 120 personer i konsernet.

Saken fortsetter under bildet. 

Node nummer 250 i drift

Stingray opplyser at enhet/lasernode nr. 250 nå er på plass i merd og i drift hos Wilsgård Fiskeoppdrett. 

John Arne Breivik er glad for at selskapet har satt nodeenhet nummer 250 i sjø, og er fornøyd med utviklingen til selskapet. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Daglig leder John Arne Breivik sier til Kyst.no at å få enhet nr. 250 i sjø er en ny milepæl for selskapet, og mener det synliggjør den økte betydningen av laser som bærekraftig verktøy i lusekampen.

- I tillegg har vi bevist at vår teknologi er robust med en levetid på minst fire år. De første enhetene var allerede i komersiell drift fra høsten 2014 og passerte dermed 48 måneder i bruk i løpet av høsten 2018, sier han.

- Bedre oppfølging

Ettersom selskapet i 2019 har over 100 lasere i hver av regionene på Vestlandet og i Nord-Norge, samt økende tilstedeværelse i Midt-Norge, mener Brevik de kan tilby stadig bedre service og oppfølging til deres oppdrettskunder.

Saken fortsetter under bildene. 

Wilsgård sin satsing på lasere er ny, men Breivik påpeker det er viktig for begge selskaper, slik at en kan drive skånsom og forebyggende avlusing gjennom vinteren og på lavere temperaturer.

- De er nå en av flere oppdrettere i Nord-Norge som den siste tiden har valgt Stingray for kontinuerlig lusekontroll, opplyser han. 

Langsiktige arbeidsplasser

Breivik påpeker at komersiell suksess gjør at de kan bygge solide og langsiktige arbeidsplasser, samt bruke betydelige ressurser på å løse flere utfordringer for oppdretterne på den samme teknologiplattformen.

- Det skaper merverdi for både Stingray og oppdretter, legger han til.