Administrerende direktør Søren Martens i Fish Pool. Foto: Fish Pool.

Lavere utbud neste år kan gi høyere priser

- Det er fullt mulig at slaktevolumet faller med fem til ti prosent gjennom første kvartal.  Dette gjenspeiles også i kontraktsprisene.  Kontrakter for Q1-16 – altså første kvartal 2016 handles til 50 kr/kg, sier Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

 Martens sier til kyst.no at biologien i høst har vært preget av to ulike forhold: reduksjon av MTB, nedslakting pga lusebehandlinger etc som gir lavere biomasse enn normalt. Han peker også på en høyere sjøtemperatur som gir bedre fôring og høyere tilvekst på laksen.

- I følge Kontali Analyse var det to prosent mindre biomasse i sjøen i begynnelsen av november i år sammenlignet med 2014, påpeker Martens til kyst.no.

Han sier at for Skottland, Færøyene og Irland er det klart mest positiv informasjon.

- I begynnelsen av november var det hele 13 prosent mer biomasse i Europa utenom Norge.  Men ettersom disse produserer mye mindre enn Norge blir det totale tilbudet av laks likevel litt lavere enn i fjor, sier han.

Høye spotpriser

- Spotprisene i høst har vært høye, vi har nå flere uker på rad med priser over 50 kr/kg.  Det har medført at oppdretterne har slaktet jevnt, da prisene har vært så gode. I følge Kontali vil vi slakte klart mindre i første kvartal 2016 sammenlignet med i år.  Det er fullt mulig at slaktevolumet faller med 5-10 prosent gjennom første kvartal.  Dette gjenspeiles også i kontraktsprisene.  Kontrakter for Q1-16 – altså første kvartal 2016 handles til 50 kr/kg, forklarer han.

Han sier spotprisene fremover blir er vanskelig å spå.

- I fjor på denne tiden ble Q1-15 kontraktene handlet til 47,75 NOK/kg.  Men gjennomsnittlig spotpriser for jan-feb-mars 2015 ble bare 41,40 kr/kg.  Oppdrettere som aksepterte kontrakter fikk altså mye bedre betalt enn oppdrettere som solgte i spot, utdyper han.

Selv tror han det er forventet noe økning i produksjonsvolumene fra Norge de neste årene.

- Til tross for at mange rammes av redusert MTB og at det ikke forventes nye konsesjoner.  Produksjon fra tildelte grønne konsesjoner og utsetting av større smolt er hovedårsakene til at det forventes om lag 2-4 prosent økt produksjon fremover i Norge, sier Martens.

Han peker på at historisk er prisene lavest om høsten, spesielt i september og oktober har markedet enkelt år falt kraftig.

- Det gjenspeiler seg i forventede kontraktspriser for 2016, der september nå er den billigste måned.  Oppdretter kan i dag sikre seg 42,90 kr/kg for september.  I år var spotprisene 40,11 kr/kg (Oslo priser SUP3-6 kg) i september.  Noe som mange betegnet som overraskende høyt.  Likevel er prisene altså enda høyere i kontraktene for 2016. Men historien viser at lakseprisene svinger kraftig.  Som alltid stor spenning om hva prisene blir neste år, sier han avslutningsvis.