Gå til innhold
Annonse

Legger stor vekt på vannkvalitet ved nytt rognkjeksanlegg

Tjeldbergodden satser på lusespiseren og har fått bevilget midler. Foto: arkiv.
Tjeldbergodden satser på lusespiseren og har fått bevilget midler. Foto: arkiv.

- Vi startet ombygging av anlegget i mai 2015 og har gjort en prøveproduksjon denne høsten, samt levert noe rognkjeks til lokale oppdrettere, sier daglig leder ved Tjeldbergodden rensefisk Svein Martinsen, som legger stor vekt på vannkontroll ved det nye anlegget.

Annonse

Anlegget har tidligere vært benyttet for yngelproduksjon av piggvar og kveite. Nå derimot satses det på lusespiseren rognkjeks.

- Vi er svært fornøyd med å kunne være en positiv og miljøvennlig bidragsyter i laksenæringas kamp mot lakselus. Vi har bygd om hele anlegget, med nytt vanninntak, produksjonssystem og avløpsbehandling. Vi legger stor vekt på vannbehandling og kontroll av vannkvalitet, og bygger nå proteinskimmere som skal behandle hele vannvolumet, sier Martinsen til kyst.no. 

Les også: Oppdretter kan ha funnet årsak til dødelighet hos rognkjeks

Når anleggets pågående byggefase ferdigstilles i februar, vil selskapet sin produksjonskapasitet være rundt 1,5 – 1, 9 millioner rognkjeks pr år, noe som også er konsesjonsvolumet deres.

Rognkjeksen satses på av det nyetablerte selskapet, som i høst har drevet prøveproduksjon av lusespiseren. Foto: Tjeldbergodden rensefisk
Rognkjeksen satses på av det nyetablerte selskapet, som i høst har drevet prøveproduksjon av lusespiseren. Foto: Tjeldbergodden rensefisk

- Dette innebærer en infrastruktur på rundt 75 oppdrettskar av ulik størrelse, sier sjefen selv.

Rogn og larver

I dag har Tjeldbergodden både rogn og larver i anlegget og vil være leveringsklare igjen i løpet av februar/mars, fortrinnsvis til lokale oppdrettere.

- Vi leverer fisk fra 10 -20 gram. Per i dag har vi fem faste ansatte og syv innleide, svært dyktige folk med stå på vilje og evne til å se nye løsninger, sier han.

Selskapet har som mål i løpet av 2016 er målet å bli over 10 faste ansatte.

- I oppstartsfasen har vi erfart utfordringer rundt kar-utforming/karhydraulikk, variasjon i tilvekst og startfôring/vannkvalitet, sier Martinsen til kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett.

Mer om utfordringene og hvordan startfasen har vært for selskapet, kan du lese i desemberutgaven av Norsk Fiskeoppdrett nummer 12.

  • Tjeldbergodden Rensefisk AS produserer og leverer rognkjeks til oppdrettsnæringen langs Trøndelagskysten. Produksjonen skjer i lokaler i Tjeldbergodden Biopark.
  • Selskapet er eid av Måsøval Fiskeoppdrett, Refsnes Laks og More Innovation.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse