Ved å bruke landstrøm for å forsyne fôrflåtene med strøm reduserer Bakkafrost oljeforbruket og reduserer dermed utslippene fra oppdrettsanleggene deres betydelig. Foto: JT electric.

Lengste sjøkabel til oppdrettsanlegg på Færøyene

JT electric har nettopp fullført installasjonen av en 5,6 km lang kabel til en Bakkafrost-lokalitet på Færøyene. Kabelen gir strøm til det avsidesliggende oppdrettsanlegget og er den lengste i sitt slag på Færøyene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Denne installasjonen er en del av den Bakkafrosts plan for å gi en mer bærekraftig energikilde. Flertallet av Bakkafrost-fôrflåter på Færøyene forsynes med strøm via sjøkabel fra land, mens de resterende er i ferd med å skifte. Disse sjøkabelprosjektene er organisert og installert av JT electric.

- Målet vårt er å redusere CO2-utslippet vårt med 50 % innen 2030, sier Jón Purkhús, oppdrettssjef for Bakkafrost Nord.

JT electric har nettopp fullført installasjonen av en 5,6 km lang kabel til en Bakkafrost-lokalitet på Færøyene. Foto: JT electric.

- Ved å bruke landstrøm for å forsyne fôrflåtene våre med strøm reduserer vi oljeforbruket og reduserer dermed utslippene fra oppdrettsanleggene våre betydelig, legger han til. 

Kabelen er designet av JT electric og deres kabelpartner og er hele 5,6 km lang, samt utstyrt med fiber. Installasjon av fiberforbindelsen sammen med strømforsyningen har sørget for at selskapet har en rask og sikker oppkobling til utstyret om bord på fôrflåten. Alle operasjoner utføres fra et landbasert fôrings anlegg, derfor er denne forbindelsen veldig viktig, melder JT electric i en pressemelding. 

- Dette har vært et spennende prosjekt for oss.  Den lange avstanden krevde at vi bruker høyspenningsstrøm for effektivt å levere strøm via kabelen til fôrflåten. Denne utfordringen ble løst i nært samarbeid med den færøske strømleverandøren SEV,  kommenterer Leivur Hansen, driftssjef for JT electric.