Stig Nilsen, konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group. Foto: Therese Soltveit.

Lerøy avviser påstander om brente lusedokumenter: - Det er direkte misvisende

NRK hadde flere oppslag torsdag 17 november om Lerøy Seafood Group,  der de viser til at Lerøy har brent lakselusdokumenter. Stig Nilsen i Lerøy avviser at dette er tilfelle, og henviser til at alt loggføres elektronisk, og i henhold til regelverket. - Det er direkte misvisende å beskrive det som om vi har unndratt informasjon, sier Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For nær to uker siden ble det kjent at Mattilsynet hadde avdekket store luseskader på et stort antall fisk hos oppdretterne Lerøy og Måsøval Fiskeoppdrett. 

I Mattilsynets rapport fra anleggene kommer det frem at grunnlaget for luserapporteringene ble brent, noe NRK Trøndelag har dekket de siste dagene.

«Vedtaket ble påklaget, men ble opprettholdt etter klagebehandling. På tross av dette ble det opplyst under tilsynet 30. august, at grunnlagsdata var brent, og kunne derfor ikke fremlegges. Under tilsyn i juni på samme lokalitet, ble disse fremlagt samlet i perm» heter det i rapporten fra Mattilsynet.

- Avviser påstandene

Stig Nilsen, konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group kommenterer nå NRK oppslagene, og sier Lerøy rapporterer alle lusetall i henhold til de gjeldende krav i forskriften.

- Dette gjelder også lokalitet Langskjæra. Næringen er pålagt er en elektronisk rapportering av lusedata via Altinn, noe vi også gjør. Det er ikke noe krav i forskriften om at man plikter å benytte eller beholde notater fra tellingen, ettersom myndighetene får all informasjon elektronisk. Det er da direkte misvisende å beskrive det som om vi har unndratt informasjon om lusetall fra myndighetene, melder han. 

Mattilsynet anmeldte selskapet i etterkant av at de avdekket store funn av hardt luserammet fisk,  samt vedtok halvering av MTB ved lokalitetene Langskjæra I og Langskjæra II på utsiden av Frøya.