Kevin Glover. Foto: Havforskningsinstututtet.

- Litt rømt laks ikke noe stort problem for villaksen

Naturen ordner selv opp i den genetiske påvirkningen av moderate mengder rømt oppdrettslaks på gyteplassene i elvene, ifølge en ny rapport fra Havforskningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Avisen melder at Kevin Glover med team fra Havforskningsinstituttet, har laget en avansert modell som gjør det mulig å simulere «forurensning» av villaksen med rømt oppdrettslaks, og se hva som skjer avhengig av mengden oppdrettslaks på gyteplassene, og også se hvor lang tid det vil ta før bestandene er «rene» igjen.

–Vi har lagt inn fra fem til 50 prosent rømt oppdrettslaks på gyteplassene og simulert dette over 200 år. Ved lav til moderat innblanding, det vil si mellom fem og ti prosent oppdrettslaks, ser vi nesten ingen forandringer over 50–100 år i størrelser på ung og voksen fisk, hvor mye elven produserer og hvor mange laks som vil komme tilbake til elvene fra havet. Inntil ti prosent rømt oppdrettslaks er en innblanding vi typisk ser i mange norske elver, sier Glover til DN.

Årsakene til at påvirkningen er så lav sier Glover blant annet skyldes at rømt oppdrettslaks har en mye lavere gytesuksess enn villaksen.

- Så vet vi at avkommet til oppdrettslaksen har lavere overlevelse både i elven og ute i havet. Det blir dermed en sterk naturlig seleksjon som rydder opp i den forandringen som kunne ha skjedd, sier Glover til avisen.

Modellen skal nå være publisert i det anerkjente tidsskiftet Evolutionary Applications.

Les hele saken på dn.no