Frode G. Hestnes er statsekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Vestfold fylkeskommune.

Lover bedring for godkjenning av lakselusmidler

Helse- og omsorgsdepartementet svarer på kritikken om treg saksbehandling av nye legemidler mot lakselus, og sier de har gjort omfattende endringer for at det ikke skal være forsinkelser i behandlingen av søknader på fiskehelseområdet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Statens legemiddelverk (SLV) som ligger under Helse- og omsorgsdepartementet, har blitt kritisert for manglende kapasitet for å godkjenne nye lakselusmidler. Legemiddelselskap er enig og mener SLV bør bli verdensledende innen godkjenning av legemidler til laks.

Varsler endringer

Nå svarer Helse- og omsorgsdepartmentet på kritikken, og sier de har gjort omfattende endringer den siste tiden.

- Legemiddelverket har det siste året omorganisert og etablert arbeidsprosessene som vil gi større fleksibilitet, og gjøre SLV bedre rustet til å håndtere variasjon i arbeidsmengden på veterinære legemidler, sier statssekretær Frode G. Hestnes fra Helse- og omsorgsdepartementet. 

Han påpeker at endringene blant annet vil føre til en mer fleksibel ressursbruk mellom det veterinære og det humane området for legemiddelverket.

- Det vil kunne ta litt tid før en ser full effekt av dette, men målsetningen er at det ikke skal være forsinkelser i behandlingen av nasjonale søknader om markedsføringstillatelse på fiskehelseområdet.

Økt bevilgning 

I statsbudsjettet for 2017 fikk SLV en ekstrabevilgning på to millioner kroner til innovasjonsstøtte, ifølge Hestnes.

- Tilleggsbevilgningen skal bidra til økt kapasitet i rådgivningen, og redusere saksbehandlingstiden for søknader om markedsføringstillatelse.

- Fiskehelse er viktig både i et dyre- og folkehelseperspektiv, og for næringen. Legemiddelverket behandler en stor mengde saker som gjelder legemidler til fisk. De fleste saker blir håndtert innenfor gitte tidsfrister, avslutter statssekretæren.