Gå til innhold
Annonse
Hardangerfjordseminaret 2013, Kabuso, Øystese
Hardangerfjordseminaret 2013, Kabuso, Øystese

Hardangerfjordseminaret teknologi, arrangerer 20. og 21. november et seminar der fokuset på ny produksjonsteknologi, som skal erstatte dagens åpne merdteknologi, står i sentrum.

Sven-Helge Pedersen sier seminaret skal være et samlingspunkt for nye tanker. Foto: NJFF
Sven-Helge Pedersen sier seminaret skal være et samlingspunkt for nye tanker. Foto: NJFF

Hardangerfjordseminaret teknologi har som mål å være et samlingspunkt for nye tanker bokstavelig talt, å bringe inn erfaringer fra både Norge og andre lands arbeid omkring et nytt produksjonsregime for en viktig næring som har betydelig vekstambisjoner for fremtiden, skriver arrangøren i en pressemelding.

- Norsk oppdrettsindustris store visjon er å bli verdens ledende sjømatnasjon. Skal oppdrettsindustrien klare å oppfylle dette målet, må de også være verdensledende på det teknologiske området. Det foregår i dag en rivende utvikling både i Norge og internasjonalt på fremtidsrettede løsninger innenfor akvakultur, som skal bidra til å tilfredsstille kravet til bærekraft, økonomi, og ikke minst med hensyn til et forbrukerperspektiv, sier Sven-Helge Pedersen i pressemeldingen.

Hensikten med Fiskeri- og Kystdepartementets utlysning av de 45 nye grønne laksekonsesjoner har vært å stimulere til at en mer miljørettet teknologi blir tatt i bruk. Hele 255 søknader har kommet inn, fordelt på tre kategorier.

Lærdom fra oljebransjen

Arrangøren mener det finnes overføringsverdier mellom oljebransjen og havbruksnæringen og har i den anledning invitert aktuelle aktører fra begge næringene.

- Byggebransjen ved Byggutengrenser og Heidelberg Cement ser store muligheter til å bringe fram nye løsninger med lukkede anlegg og ny teknologi. Betong er det materialet som er benyttet mest i verden i dag. Norge som nasjon har bred erfaring med dette bl.a fra store utbygginger i Nordsjøen og til andre store industriprosjekter og infrastruktur. Heidelberg Cement ble etablert i Norge i 1999 etter oppkjøpet av Scancem, og er et globalt selskap med 52.000 ansatte fordelt på 2.500 avdelinger i 40 land. I Norge inngår selskapene Norcem, Nor Betong og Nor Stone. Byggutengrenser er en bransjeforening som samler bedrifter i betong og murbransjen for å utnytte mulighetene med disse materialene, skriver arrangøren i en pressemelding.

Les også: - Hardanger verst i landet

Les også: UiB-professorer bekymret for sykdomssituasjonen

Bilde fra Hardangerfjordseminaret i vår, da herr vinter skapte nok av problemer for de tilreisende. Foto: Øyvind Sjøthun Røen
Bilde fra Hardangerfjordseminaret i vår, da herr vinter skapte nok av problemer for de tilreisende. Foto: Øyvind Sjøthun Røen