Villaks illustrasjonsfoto. Foto: Therese Soltveit.

Lurøy-oppdrettere vil overvåke elver i nærmiljøet

Påvirkninger fra havbruksnæringen måles på mange ulike områder, og status for bestander av vill laksefisk har blitt ett av de viktigste styringsverktøyene for havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsselskapene Nova Sea AS, Lovundlaks AS og Kvarøy fiskeoppdrett AS har alle hovedkontor i Lurøy kommune, og sysselsatte om lag 300 personer gjennom produksjonen av rundt 55.000 tonn laks det siste året. En stor andel av denne produksjonen skjer i Lurøy og nabokommunene. Selskapene ønsker derfor å ta fokuset som forvaltningen retter mot status og forvaltning av bestandene av vill laksefisk på alvor, og har derfor inngått et samarbeid med firmaene Ferskvannsbiologen AS og Skandinavisk naturovervåking AS, kommer det frem i en pressemelding.

Disse har sammen utarbeidet en plan for overvåking av i elver og vassdrag med sjøvandrende laksefisk i kystområdet mellom Leirfjorden og Glomfjorden, i første omgang for de neste tre årene.

Den planlagte overvåkingen vil foruten å fremskaffe oppdatert status for fiskebestandene, som de respektive elveeierne kan benytte i sitt arbeid med å forvalte elvene på en god måte, også se på mulighetene for å styrke de lokale bestandene av laksefisk.

- Vi har invitert de relevante forvaltningsmyndighetene til å delta i utformingen av overvåkingsprosjektet. Etter nærmere dialog med de ulike elveeierne vil metoder som drivtelling og videoovervåking stå sentralt for å fremskaffe oppdatert kunnskap om status for fiskebestandene i vassdragene.

De opplyser at i første omgang har Flostrand- og Silavassdraget blitt kontaktet for muligheten til å etablere videoovervåking av utvandrende og oppvandrende av fisk fra vassdragene, men en rekke andre vassdrag vil bli kontaktet i løpet av vinteren, kommer det frem.