Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik. Foto: Rob Fletcher.

Luselaseren skal under lupen

I et forskningsprosjekt ved Universitetet i Stirling, skal man undersøke og vitenskapelig dokumentere hvordan Stingrays laser mot lakselus virker under ulike oppdrettsbetingelser. Målet er å gjøre metoden enda mer treffsikker og effektiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskningen vil involvere et doktorgradsprosjekt med søknadsfrist 21. januar. Daglig leder i Stingray, John Arne Breivik, er begeistret for at dette nå kommer på plass.

- Målet er å få mer kunnskap om metoden. Ved å sikre forskningsbaserte resultater på ulike oppdrettsbetingelser, vil næringen få et godt dokumentert og bærekraftig verktøy for å bekjempe og kontrollere lakselus i årene som kommer, sier han.

Prosjektet vil også involvere oppdrettsselskaper både i Norge og Skottland, som har to helt forskjellige lusegrenser å forholde seg til.

- Vi kommer til å involvere en rekke av våre kunder både i Norge og Skottland for å utelukke lokale og regionale forskjeller i oppdrettspraksis, sier Breivik.

- Lasere 24/7 gir kontroll

Han sier at erfaringen så langt, som de har samlet både fra gjennomførte forsøk og gjennom på tilbakemeldinger fra oppdrettere, gir grunn til å hevde at metoden virker.

- Oppdretterne forteller oss at de er i stand til å ha en langt bedre kontroll med lakselusen ved hjelp av lasere som jo jobber 24/7. Lusenivåene holdes lave og man redusere antall andre behandlinger som trengs. Flere steder har rapportert at slaktevekten øker med 200-500 gram per fisk, og denne merverdien alene betaler for laseren, påpeker han.

Til nå ha Stingray solgt cirka 100 enheter. 12 av disse er i Skottland, resten er i hovedsak Norge. I løpet av 2017 er det forventede målet utsett av 120 til 150 ekstra.

- De fleste av enhetene våre er utplassert i Norge, men i år vil vi også være til stede i Skottland og Færøyene. Vi holder ennå litt tilbake for å satse i Chile og Canada, ettersom vi har behov for å sette opp lokale organisasjoner der før vi starter, sier Breivik til kyst.no.