Laugar opererer med FLS-avlusere. Foto: Smøla Klekkeri og Settefisk AS

- Lusespyler fjerner lus på fisk inntil 10 kilo

Pure Shipping har oppsummert lusespyleråret med FLS-avluser for 2016.  -  Lakselusa fjernes med en effekt på over 90% på fisk inntil 10 kilo, skriver de. De melder også at de kan firedoble kapasiteten i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lusespylebåten Laugar til Pure Shipping har vært i drift i seks måneder i 2016.

- På den tiden har vi vasket ca. 30.000 tonn laks.  Som en del av FoU-opplegget og SkatteFUNN-prosjekt har hver enkelt spyling blitt kartlagt med tanke på effekt i fjerning av lakselus, fiskehelse, sulting før vasking og tid før  fisken har vært tilbake i full appetitt. Dødelighet og følgeskader har også blitt kartlagt. Laugar har spylt fisk inntil 10 kilo. Nå jobber vi konkret med å utvikle løsninger for å håndtere enda større fisk, kanskje  opp mot 15 - 20 kg, sier Karl Ove Eines daglig leder i Pure Shipping AS i en pressemelding.

Oppsummert skriver selskapet at resultatene føyer seg inn i det generelle bildet ved bruk av avluser på Laugar.

-  Lusa fjernes med en effekt på over 90% på fisk inntil 10 kg. Skader, dødelighet eller tap av fisk i etterkant er vanskelig å skille fra de nivåene som var før avlusingen. Fisken som er behandlet er raskt tilbake på full fôring. Allerede få timer etter at fisken kommer ut av FLSen, så er den tilbake på appetitt. Både vi og kundene er godt fornøyd, sier Eines.

Intervjuet oppdrettere

I etterkant av 2016 sesongen har vi sent ut spørreskjema og foretatt telefonintervju av alle som har benyttet Laugar i 2016.

- Vi har mottatt mange og godt detaljerte svar og er meget takknemlig for det. Tallmaterialet har blitt anonymisert med tanke på anlegg og selskap. Resultatene skal vi bruke i FoU- og forbedringsarbeidet i året som kommer, sier Karl Ove.

-  Svarene viser at oppdretterne stort sett er meget fornøyde og at resultatene gjennomgående er meget gode, legger han til.

Selskapet skriver at vanligvis sultes fisken som skal behandles 4-5 døgn før de  foretar en avlusing.

- Allerede samme dagen som spylingen foregår, er fisken tilbake på minst 50% fôring, sammenlignet med utfôring før fisken ble satt på sult. Videre øker appetitten til ca. 75% på dag 4 og 100% på dag seks.

Vil oppgradere og øke kapasiteten

Pure Shipping ble etablert som et samarbeid mellom Erviks Laks og Ørret, Pure Norwegian Seafood AS og Smølamiljøet.

- Planen var at Laugar skulle løse utfordringer med spyling av lakselus hos de tre samarbeidspartene, og at vi skulle ha god kapasitet internt. Høsten 2016 har vi hatt mye ledig kapasitet som vi har benyttet hos eksterne kunder, og med godt resultat. De konkrete planene for 2017 er å oppgradere Lauger, samt å øke kapasiteten, sier Karl Ove Eines, som også jobber med et nytt båtprosjekt.

- Dersom det realiseres, vil kapasiteten firedobles i 2017, sammenlignet med 2016.

Spyling. Foto. Pure Shipping

Desinfiserer

De skriver at de har lagt ned et grundig arbeid for å utvikle effektive rutiner for rengjøring og desinfeksjon.

- Dette gjøres før vi går til en ny lokalitet. Totalt har vi cirka. 60 meter med rør på Laugar som skal rengjøres, samt filtret som samler opp lusa. Vi bruker høytrykksspyler med roterende dyser, såpe og desinfeksjonsmiddel, med holdetid imellom. Totalt bruker vi i størrelsesorden 2-3 timer på total nedvask og desinfeksjon. Slik vi har lagt det opp kan vi inspisere visuelt alle flater som kommer i kontakt med fisk og vi har ikke noe smutthull der organisk materiale kan gjemme seg, skriver de.

Når det gjelder effekten med å fjerne lus, så varierer dette mellom anlegg.

- Enkelte anlegg har hatt fisk med latent sykdom, noe som har ført til at vi har måttet være ekstra varsomme. I slike tilfeller blir reduksjonen i lus, mindre enn der fisken er helt frisk.

Vanligvis fjernes likevel cirka 50-75% av fastsittende lus.

- Effekten på bevegelige lus er i størrelsesorden 90-100% og det samme for voksne hunnlus. Totalt fjernes vanligvis mellom 92 og 99%.

Volumkapasitet og brukserfaring

Deres erfaring er at fisken må sultes i minimum to døgn før den kan håndteres og mates inn på en FLS-avluser.

- Stor fisk har vært sultet betydelig lengre. Ved å være effektiv i opplining og trenging av fisken, klarer vi å behandle ca. 30 tonn per time på en lokalitet, alt arbeide med nothåndtering også regnet med. Målet i 2017 med linje 2 er på 60 tonn per time. Når det gjelder kapasitet på et FLS anlegg med en linje, har vi vært opp mot 50 tonn fisk behandlet per time, når vi ser bort fra nothåndtering i for og etterkant.

De viser tilFLS spyleren ikke har noen bevegelige deler og har få begrensninger når det gjelder fiskestørrelsen som kan håndteres.

- I flere tilfeller har vi håndtert fisk med snittvekt rundt 10 kilo. Både vi og kunden var meget spente da vi startet opp. Lusa ble fjernet, fisken ble behandlet skånsomt og dødeligheten i etterkant var ubetydelig.