Alle lokalitetene unntatt en har gjennomført medikamentell behandling mot lakselus de siste seks uker. Kart: Barentswatch.

Lusestatistikken slår sprekker i Agder

Samtlige lakse-lokaliteter i Agder, Flekkefjord, har de siste ukene gjennomført medikamentelle tiltak mot lakselus, og glansbildet med nær lusefri og kjemikaliefri oppdretts-virksomhet er ikke lenger et faktum i området.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fra Barentswatch sin fiskehelsestatistikk kommer det frem at fire lokaliteter har badebehandlet med Alphamax de siste seks ukene, den ene har også avlust mekanisk. To andre lokaliteter er nå under behandling med Slice (innmeldt uke 42).

Før avlusingene startet i Agder-området var det seks år siden at noen av lakseanleggene i området har måtte ty til avlusing med legemidler og Marine Harvest (MH) som drifter alle lokalitetene (noen sammen med Finnøy Fisk), har de siste årene brukt området som eksempel på at man kan drive nær luse og kjemikaliefritt.

Slik det ser ut nå, har den idealstilstanden slått sprekker, da flere lokaliteter har vært over lusegrensen. Siden avlusingene startet for seks uker siden har også alle utenom en MH-lokalitet i området gjennomført medikamentelle tiltak mot lakselus.

Mesteparten av lokalitetene har innført 5% biomasseøkning og har derfor en ekstra lav lusegrense på 0,2 voksne hunnlus i snitt, i motsetning til den vanlige på 0,5. Første avlusing startet likevel med med lokaliteten Skipningsdalen i Hidrasund som ble avlust med Alphamax og mekanisk avluser i uke 38, da lokaliteten lå over grensen uten biomasseøkning (0,5 voksne hunnlus i snitt per fisk).

Uken etter ble lokaliteten Napp også avlust med Alphamax, før lokalitetene Støytland og Salvågvika ble avlust med samme middel uken etter det igjen, da de også var over lusegrensen.

Forrige uke er det også registrert fôring med Slice på lokalitetene Pinnen og Tarmevikodden i nabofjorden Stolsfjorden.

Håpte på engangsbehandling

På forhånd av den første lusebehandlingen kjørte selskapet resistenstester på lakselusen, og Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Marine Harvest fortalte til kyst.no at den da ikke hadde utviklet resistens mot noen midler.

Kommunikasjonsjefen uttrykte også at han håpte avlusingen var et engangstilfelle og fortalte de ville fortsette deres luse-strategi med preventivt arbeid og bruk av rensefisk på en god måte. Etter det kyst.no kan se av statistikken til Barentswatch har det likevel ikke blitt satt ut rensefisk i perioden.

Når det gjelder bruken av medikamenter på lokalitetene de siste ukene har dette vært nødvendig, ifølge Hjetland.

- Det stemmer at vi dessverre har vert nødt til å gjennomføre avlusing på flere av våre anlegg i Agder. Dette skulle vi selvsagt helst vært foruten. Nå har vi derimot kontroll på situasjonen, skriver Ola Helge Hjetland i en kommentar til saken fredag.

Ifølge lusedata.no var  lusenivåene i Rogaland og Agder for uke 42, 0,1 voksne hunnlus i snitt.