Gå til innhold
Annonse
Lakselushunn med eggstrenger. Foto Trygve Poppe/NVH.
Lakselushunn med eggstrenger. Foto Trygve Poppe/NVH.

Over hele landet kan man se en økning av lus, og flere steder i nord er det nå registrert lokaliteter som overstiger grensen. 

Annonse

I følge Barentswatch Fiskehelse viser innrapporterte tall for uke 38 at 37 lokaliteter var over den tillatte grensen på 0,5 voksne hunnlus per fisk. Dette er en jevn økning fra ukene før, og det er like mange lokaliteter som tidligere i høst, da man kunne se en lusetopp.

Av disse lokalitetene er 30 matfiskanlegg, fire er stamfisk, og tre både stam-og matfisk.

Status uke 38: begynnende luseproblemer i nord, men likevel er det mest lus lengre sør i landet.  Klikk for større bilde. Foto: Barentswatch.
Status uke 38: begynnende luseproblemer i nord, men likevel er det mest lus lengre sør i landet. Klikk for større bilde. Foto: Barentswatch.

Begynnende luseproblemer i nord

For denne uken kan man se at lengst nord i landet er det noen lokaliteter som overstiger lusegrensen. I følge innrapporterte tall i Barentswatch må man helt tilbake til slutten av januar før man ser at lus var et problem i Finnmark. Nå ser det imidlertid ut til å ta seg opp igjen, men foreløpig er det kun to lokaliteter i Finnmark som er over den tillatte grensen i uke 38.

Ser man på statistikk fra lusedata kan man se at det i uke 38 i år er en grad varmere i havet i Finnmark, sammenlignet med samme uke i fjor. Likeså er det i Troms 1,4 grad varmere i havet i år enn på samme tid i fjor. Her også har lus begynt å bli et problem. Likevel viser statistikken at det er mest lus lengre sør i landet. 

Fjorårets lusetopp ble registrert i uke 38, den gang da var det 43 lokaliteter over grensen. Det gjenstår å se i ukene fremover om man vil få ytterligere flere lokaliteter som overstiger grensen. 

Luseutviklingen for året 2017. En lusetopp ble nådd i uke 38. Foto: Barentswatch.
Luseutviklingen for året 2017. En lusetopp ble nådd i uke 38. Foto: Barentswatch.
Luseutviklingen så langt for 2018. Foto: Barentswatch.
Luseutviklingen så langt for 2018. Foto: Barentswatch.

Har du lyst å dele en nyhet eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse