Seafood Trainee på Blom Visningsanlegg i Øygarden. Foto: Katarina Berthelsen.

Lynkurs i havbruk for Seafood Trainee

Andre kull i programmet Seafood Trainee møttes for første gang i Bergen denne uken. På tre dager skal de få innblikk i nesten alt laksehovedstaden og havbruksnæringen har å by på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter å ha mottatt over 350 søknader, ble 26 personer plukket ut til å være med i NCE Seafood Innovation sitt andre kull med Seafood trainee. Programmet tar inn kandidater med ulik bakgrunn, for å skaffe faglig bredde, ansatt i forskjellige bedrifter med tilknytning til sjømatnæringen.

Med ulikt nivå av forkunnskaper om havbruk, fikk traineene allerede første dagen en tur ut til Bloms visningsanlegg i Øygarden. Her fikk de se oppdrett av regnbueørret og laks på nært hold, samt lære mer om hverdagen på et oppdrettsanlegg. Og været, det kunne ingen klage på.

Seafood Trainee på Blom Visningsanlegg i Øygarden. Foto: Katarina Berthelsen.

Heidi Jørgensen, som er trainee hos Lerøy Seafood Group, har en mastergrad i HR fra Hong Kong. Hun forteller at programmet gir en god mulighet til å bygge nettverk.

- Det fine med det er at du får en mulighet til å bli kjent med folk som er i akkurat samme posisjon som deg, selv om de ikke nødvendigvis jobber innenfor ditt felt, forteller hun kyst.no ute på merdkanten.

De neste dagene skal gruppen innom kontorene til flere aktører innen havbruk, for å få en opplevelse av hele verdikjeden.

Noen av Norges Sjømatråds traineer, fikk  også kombinere turen til Bergen med markedsføring av bedriften under sykkel-VM, og blir å finne på deres eventer den kommende uken.

Les også: Sykkel-VM tråkkes igang med laksen i fokus

Jostein Iversen, Seafood Trainee Grieg Seafood. Foto: Katarina Berthelsen.

Tilfører teknologisk kompetanse

En som virkelig fikk kastet seg rundt i forbindelse med programmet, var Jostein Iversen.

Med en mastergrad i petroleum fra NTNU, er han nyansatt trainee hos Grieg Seafood Finnmark, og skal flytte til Alta kort tid etter at modulen i Bergen er over.

Iversen forteller at han ser frem til å jobbe med å innføre mer teknologi og automatisering til havbruksnæringen.

- Som student fikk jeg inntrykk av at næringen ønsket teknisk kompetanse, samtidig som det ha vært vanskelig for en ingeniør å få innpass. Jeg gleder meg til å kunne se hva jeg har å tilby, og tror dette blir veldig spennende, sier han.

Les også: Ønsker mer teknologisamarbeid med oppdrettsnæringen

Overblikk over verdikjeden

Tanja Hoel som er administrerende direktør for NCE Seafood Innovation Cluster, åpnet programmets første samlings-modul på VilVite-senteret på Marineholmen i Bergen onsdag.

- Seafood Trainee ble satt igang i fjor, etter et ønske fra større aktører i næringen om å ha noe lignende den maritime bransjen hadde med Maritime Trainee programmet, forklarer hun.

Traineene besøker blant annet Cargill, Benchmark, Marine Harvest og Fiskeridirektoratet, og Hoel påpeker at en klar fordel med et slikt program er synliggjøring av sjømatnæringen.

Tanja Hoel, administrerende direktør i NCE Seafood Innovation Cluster. Foto: Katarina Berthelsen.

- I tillegg fungerer det som en inngangsbillett for unge som ønsker seg inn i næringen. Gjennom programmet får de også se hvor meningsfylt norsk havbruk er, og skal fortsette å være, legger hun til. 

Tilbakemeldingene fra kull 1 sier hun har vært gode, og hun er fornøyd over å se at de allerede har begynt å ta i bruk nettverket de skaffet i fjor.

Hoel forklarer også at de prøver å følge næringens utvikling, og har i år tatt inn flere med kompetanse for IT, digitalisering og HR.

Hele verdikjeden

Første modul har tema verdikjeden, satt i fokus etter ønske fra flere av bedriftene i programmet.

- De skulle gjerne sett at flere av deres ansatte hadde mulighet til å få et bedre overblikk over hele havbruksnæringen, ikke bare for det segmentet de jobbet i.

Seafood Trainee på besøk hos Benchmark/Salmobreed. Foto: Katarina Berthelsen.

Benedicte Skogen, leder av prosjekter og markedsføring i NCE Seafood Innovation Cluster, forteller også at det nok finnes flere forskjellige bedrifter som har, eller kan ha glede av programmet i fremtiden, ettersom de bygger opp mot næringen.

- For eksempel har vi en trainee fra advokatfirmaet Thommesen. Han jobber i deres havbruksavdeling og har nytte av å få et dypere innblikk i havbruksnæringen, avslutter hun.

- Les mer om tilbakemeldinger fra kull 1.

Om Seafood Trainee og kull 2:

  • Seafood Trainee er et traineeprogram for nylig uteksaminerte studenter fra ulike utdanningsinstitusjoner i Norge og verden.
  • Programmet er på norsk, og er et ett-årig program.
  • Traineene får en kombinasjon av jobb i en sjømatsbedrift og et akademisk program over 12 dager, spredt over 4 moduler i Norge og Europa.
  • Årets traineer har bakgrunn og utdannelse fra økonomi, HR, ingeniør, markedsføring, biologi, veterinær, jus, røkter, m.fl.
  • Med i programmet er bedrifter som Lerøy, Norges Sjømatråd, MSD Animal Health, Cargill, Thommesen, Grieg Seafood, m.fl.