Ruth Astrid Sæter ledet dialogen med Forskningsrådets Fridtjof Unander og FHFs Geir Andreassen ved åpningen av konferansen HAVBRUK2016. (Foto: Hans Morten Sundnes)

Målrettet satsing på havbruksforskning har gitt resultater

– Utviklingen av havbruk i Norge er et område der vi virkelig kan vise at forskning gjør en forskjell, sa divisjonsdirektør Fridtjof Unander under åpningen av HAVBRUK2016 i Bodø på mandag, melder Forskningsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

420 deltakere fra forskning, næring og forvaltning har i dagene 18.-20. april vært samlet til konferansen HAVBRUK2016 i Bodø, midt i Norges største oppdrettsfylke. Med utsikt fra konferanselokalene mot fjordområdene der hver tiende norske oppdrettslaks produseres, var omgivelsene de beste for diskusjon og presentasjon av havbruksforskning; resultater og nye kunnskapsbehov og -prioriteringer.

Konferansen markerte overgangen mellom to havbruksprogrammer i Forskningsrådet. Den arrangeres av Forskningsrådet i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Tekna Havbruk og fiskehelse. Administrerende direktør Geir Andreassen i FHF satte under åpningen tonen for konferansen med å påpeke at den samlet de klokeste hodene i verden innenfor marin matproduksjon.

– Vi vet at mer av den globale matproduksjonen må komme fra havet, og her kan Norge bidra med kompetanse og teknologi. På dette området har Norge de klokeste hodene i verden, mente Andreassen.

Overgang mellom programmer

I løpet av tre dager skal 140 av disse kloke hodene presentere resultater fra nylig avsluttede og pågående forskningsprosjekter. Omtrent halvparten av prosjektene som presenteres er gjennomført med finansiering fra Forskningsrådets program HAVBRUK – en næring i vekst.

HAVBRUK2016

- Havbruksprogrammet har gitt resultater. Det viser både Oxford Research evaluering av programmet og sluttrapporten som vi nå legger fram, sier divisjonsdirektør Fridtjof Unander.

Sluttrapporten 10 år med havbruksforskning – HAVBRUK 2006-2015 oppsummerer resultatene av 10 år forskning og viser hvordan de er tatt i bruk i næring og forvaltning.

Oxford Research pekte i evalueringen på at programmet var veldrevet, at det bidro til å nå de nasjonale målene og at det var oppnådd gode forskningsresultater. Og de anbefalte Forskningsrådet å videreføre havbruksforskningen i et nytt, eget program. HAVBRUK2016 markerer oppstarten på dette nye programmet.

Møte nye utfordringer

- Det er helt avgjørende å ha en kontinuerlig og målrettet satsing på havbruksforskning for å bygge opp den kunnskapen som trengs i næring og forvaltning framover, sier Unander.

Han understreker at det nye programmet bygger videre på det foregående, men at det er tatt noen grep for å tilpasse det til dagens utfordringer.

- Det nye programmet legger blant annet mer vekt på teknologiutvikling, på produksjon av tang og tare, og på å mobilisere næringslivet. Dessuten er det åpnet opp for eksperimentelle utlysninger for å kunne teste ut helt nyskapende ideer, forklarer han.