Laksehospitalet Helixir er en behandlingslekter for laks og ørret. Foto: Måsøval Fiskeoppdrett

Måsøval ønsker armslag til å utvikle teknologi

«Laksehospitalet» Helixir ble i slutten av januar levert til Måsøval. Nå skal selskapet dokumentere at fiskevelferden er godt ivaretatt under operasjoner med flåten, før de får sette i gang med videre testing med lusebehandlingsmidler i prototypen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har stor tro på at dette kan bli en mye bedre metode enn det som i dag brukes til medikamentell behandling av laks, sier Anne Sofie Utne,  som er innleid prosjektleder for Måsøval Fiskeoppdrett.

Forbedringene ligger i økt fiskevelferd, betydelig redusert medikamentbruk og tilsvarende redusert utslipp av medikamenter, samt null-utslipp av lus og eggstrenger.

- Dette vil, dersom vi lykkes i utprøvingsfasen, bli et nytt verktøy for næringen generelt for behandling av fisk uten miljøpåvirkning i nevneverdig grad. Metoden åpner etter vårt syn for bruk av nye og effektive midler mot blant annet lakselus. Det håper vi å bevise sammen med våre partnere i prosjektgjennomføringen, sier Utne.   

Helixir behandling. Foto: Måsøval Fiskeoppdrett

Prototypen er utviklet og levert av Stranda Prolog. Måsøval tror dette skal bli den foretrukne metoden ved badebehandling av fisk mot parasitter som lakselus. Samt et arbeidsverktøy til andre oppgaver som krever håndtering av fisk på matfisklokalitetene.

- Etter en innledende utprøving for å avklare at flåten fungerer godt i forhold til fiskevelferd, starter det store arbeidet med utprøving relatert til medikamentell behandling av fisk med Helixir, sier prosjektlederen.

Vil tilby fisken kvalitet

Hun påpeker at Mattilsynets regelverk relatert til ny teknologi, gjør at selskapet må dokumentere at dette driftsmiddelet er forsvarlig å bruke i oppdrett.

Anne Sofie Utne jobber som prosjektleder for Helixir-prosjektet. Foto: Privat

- Den jobben er vi i full gang med sammen med Veterinærinstituttet og Havbrukstjenesten AS. Vi setter stor pris på at FHF har bidratt med å finansiere de forskningsfaglige kostnadene i prosjektet. Når vi har passert det nåløyet så vil vi starte opp forsiktig utprøving av etablerte og potensielt nye medikament. Så langt vi har testet prototypen, ser resultatene lovende ut med tanke på fiskevelferd, sier Utne.

Selskapet ønsker at denne teknologien skal kvalifiseres bredest mulig ut i forhold til de lusemidlene som er i bruk per i dag.

- Vi håper selvsagt at Helixir vurderes som en så interessant teknologi, at vi for det første kan prøve ut nye medikamenter som er under utvikling, men også at teknologien i seg selv kan bidra til utvikling av nye medikamenter som med dagens metoder ikke har vært aktuelle å jobbe fram, sier hun. 

Utprøvingsprosjektet sammen med Veterinærinstituttet er snart sluttført. Utne håper derfor å få se den nye teknologien tatt i bruk til videre utprøving fortest mulig.

Utviklingskonsesjoner gir armslag

- Måsøval var også en av de første søkerne, derfor håper vi de behandler søknadene i rekkefølge. Vi ser at Fiskeridirektoratet har gått ut og sagt at de har som mål å kunne gi de første søkerne et svar i løpet av våren, sier Utne.

Dersom det blir en positiv vurdering av søknaden, vil Måsøval få armslag til å gjennomføre utprøvingsplaner med mange parallelle løp samtidig.

- Måsøval påtar seg en stor jobb for næringen, ved at de har gått inn på å ta en biologisk og økonomisk risiko for å utprøving av en ny metode og teknologi, som dersom vi lykkes vil bidra til betydelige positive miljøgevinster, bedre fiskevelferd og mindre dødelighet ved avlusing med medikamenter. Det er langsiktige gevinster for næringen som vi tror kan bli betydelige, og i den forstand håper vi det er noe som kan bli vektlagt i Fiskeridirektoratets vurdering av søknaden, sier Utne til kyst.no.