Karin Kroon Boxaspen. Foto: Kjartan Mæstad/ Havforskningsinstituttet.

Mangler midler til kunnskapshull

For kort tid siden ble det avdekket flere kunnskapshull i forbindelse med kunnskapsgrunnlaget for trafikklys-systemet. Store deler av disse må fylles for å få på plass et godt forvaltnings-grunnlag, men ifølge Havforskningen har ikke forskerne nok midler til å gjøre det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den nye trafikklys-systemet skal være på plass i starten av 2017 og gi etterlengtet vekst for næringen. Karin Kroon Boxaspen forskningsdirektør fra Havforskningsinstituttet, var under dialogmøte om kunnskapsgrunnlaget for trafikklyssystemet i forrige uke, tydelig på at det nå skal arbeides for å tette disse. Men inneværende midler strekker ikke til.

- Det er helt klart at vi ikke har midlene til å dekke alle hullene. I denne situasjonen er det viktig å ikke bli handlingslammet, men heller se på hvor langt vi kan nå frem med det vi har, uttalte Boxaspen.

Hun viste så til at forskerne under utarbeiding av rapporten for kunnskaps-statusen for fikk ekstra midler, hvor det resterende nå skal gå til "hullfylling".

Bedrer kunnskapsgrunnlaget

Geir Lasse Taranger viser til risikovurderingen 2016 og påpeker at det finnes relativt få punkter i denne, som sier noe om laksenæringens påvirkning på villfisk.

- I forhold til det som har vært så langt og det vi nå jobber med, kommer kunnskapsgrunnlaget til å være mye bedre i 2017, konstaterte Taranger.

Boxaspen påpekte at de nå blant annet skal se nærmere på hva som faktisk ville skjedd om man innførte trafikklys-systemet på dagens data-grunnlag. Hun påpekte også at den av de store utfordringene forskerne nå står overfor er å definere grensene for hva som et bærekraftig på flere områder, for et best mulig forvaltnings-grunnlag.

Om det er reelt at trafikklys-ordningen og vekst i havbruksnæringen kommer på plass i 2017, har hun ingen klar formening om.

- Slik jeg opplever det er det vi som leverer forskningen og departementet som så tar risikoen ut fra det som legges til grunn, konkluderte hun.