illustrasjonsfoto av laks i merd.

Mattilsynet endrer kontrollområdeforskrift for PD i 9 kommuner

Mattilsynet endrer kontrollområdeforskrift for PD i Flatanger, Fosnes, Namsos, Nærøy, Vikna, Leka, Bindal, Brønnøy og Sømna kommuner

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet har 27. september 2018 ved endring av forskrift om bekjempelse av PD i Flatanger, Fosnes, Namsos, Nærøy, Vikna, Leka, Bindal, Brønnøy og Sømna kommuner, innført forbud mot å føre fisk fra akvakulturanlegg i overvåkningssonen ut av overvåkingssonen nordover, uten tillatelse fra Mattilsynet.

Mattilsynet har behov for å kunne risikovurdere transportene som går ut av overvåkingssonen i kontrollområdet og nordover, og pålegge tiltak der det er nødvendig.

- Mangel på informasjon om planlagte transporter har vært problematisk av hensyn til risiko for spredning av smitte nordover fra kontrollområdet. Kontrollområdet ligger i overvåkingssonen i nasjonal PD-forskrift, der det skal hindres at PD etablerer seg. Det tiltaket som Mattilsynet nå innfører, er at oppdrettere må søke i forkant av transport som er planlagt å skulle gå ut av overvåkingssonen i kontrollområdet og nordover til overvåkingssonen i nasjonal PD-forskrift. Slik kan vi gjøre en vurdering av risiko for smittespredning knyttet til hver enkelt transport, opplyser Mattilsynet på sine nettsider. 

På denne måten mener de at formålet i nasjonal PD-forskrift om å hindre at PD etablerer seg i overvåkingssonen ivaretas på en tilstrekkelig god og forsvarlig måte.

- Vi mener også at vi gjennom slike søknader og saksbehandling vil oppnå at transport ut av overvåkingssonen nordover, som medfører uakseptabel høy risiko for smitte forhindres, eller gjennomføres i tråd med pålagte tiltak, melder tilsynet.

Se Endring av forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe pankreassykdom (PD) hos akvakulturdyr, Flatanger, Fosnes, Namsos, Nærøy, Vikna, Leka, Bindal, Brønnøy og Sømna kommuner i Nord-Trøndelag og Nordland