Aud Skrudland

Mattilsynet kaller kombinasjonsbehandlinger ulovlig i e-post

I forrige uke sendte seniorrådgiver Aud Skrudland fra Mattilsynet ut en e-post  til fiskehelsepersonell i Midt-Norge, med et tydelig krav. - Stans avlusing med uforsvarlig og ulovlig legemiddelkombinasjon, skriver hun. Konsekvensen for de som ikke stanser dette vil være alt fra pålegg og overtredelsesgebyr til inndragelse av autorisasjon, ifølge e-posten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

E-posten adressert til store deler fiskehelsepersonellet i Trøndelag, Møre og Romsdal, ble sendt ut mandag i forrige uke.

 - Det er utbredt praksis å kombinere det beroligende middelet isoeugenol og de to lakselusmidlene azametifos og hydrogenperoksid ved lusebehandling. Det har vært en rekke tilfeller med høy dødelighet etter slik behandling, og Mattilsynet har derfor vurdert behandlingen. Vår konklusjon er at den er faglig uforsvarlig fordi den mangler tilstrekkelig dokumentasjon.  Praksisen må derfor opphøre straks, skriver Skrudland.

Seniorrådgiveren påpeker også at Mattilsynet fra nå av slå ned på praksisen, og at aktuelle reaksjoner vil være alt fra pålegg og overtredelsesgebyr til inndragelse av autorisasjon.

- Det brukes i dag ulike kombinasjoner av legemidler ved avlusing. En av disse er en kombinasjon av virkestoffene isoeugenol og azametifos og hydrogenperoksid. I tillegg brukes det også andre kombinasjoner av legemidler, skriver hun.

- Generelt skal det være et godt faglig grunnlag for kombinasjonsbehandlinger. Den som forskriver må kunne dokumentere at legemiddelbruken er forsvarlig både med hensyn til mattrygghet, dyrevelferd, effekt, resistensutvikling og miljøpåvirkning.  Egne eller andres erfaringer ved uformelle utprøvninger er ikke tilstrekkelig grunnlag, påpeker hun.

For dårlig dokumentasjon

At kombinasjonsbehandlinger i enkelttilfeller har vist seg å gå bra, er ifølge Skrudland ikke god nok dokumentasjon på at behandlingen er forsvarlig.

- Forskrivning og bruk av slike kombinasjoner mot lakselus er faglig uforsvarlig og ulovlig etter dyrehelsepersonelloven med mindre det foreligger god nok dokumentasjon. Kombinasjonsbehandlingen er ikke anbefalt eller dokumentert.

(Red.anm: Dyrehelespersonellsovens § 23 pkt :Dyrehelsepersonell plikter å utøve sin virksomhet forsvarlig og skal herunder sikre kvaliteten på sine tjenester og påse at virksomheten og tjenestene planlegges og utføres i samsvar med allment aksepterte faglige og etiske normer og krav fastsatt i medhold av lov eller forskrift)

- Vår gjennomgang av dokumentasjonen for å forskrive disse legemidlene i samme bad viser at den ikke er tilstrekkelig. Det foreligger etter Mattilsynets erfaring ikke anbefalinger fra produsenter eller kontrollerte, etterprøvbare forsøk som gir tilstrekkelig grunnlag for å vurdere hvordan isoeugenol, azametifos og hydrogenperoksid kan virke med eller mot hverandre. Praksisen med denne kombinasjonen må derfor opphøre straks, konkluderer hun.

Bakgrunnen for Mattilsynets konklusjon er en grundig gjennomgang av en lusebehandling med denne kombinasjonen, skriver hun.

To dager seinere kom Mattilsynet med en pressemelding på samme tema.