laks av kvaliteten Ordinær 2 er normalt ikke egnet til eksport. Foto Mattilsynet.

Mattilsynet stoppet ordinær-laks fra eksport

Mattilsynet stoppet Sotra Fiskeindustri fra å sende et parti på ti tonn laks til Israel. Begrunnelsen var kvalitetsfeil som de mente kunne skade omdømmet til norsk laks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

Sorteringen inneholdt fisk med sår, misdannelser og spor fra oppdrettsmerdene, og behandlingsfeil fra slakteriet. Det var ett tilfelle med tydelige blodfylte årer i buken, og noen fisk med tydelig kjønnsdrakt. Fisk med kjønnsdrakt har vanligvis misfarget brungul overflate. Andre har unormal lys farge i kjøttet. Dette er fisk som vanligvis ikke regnes som konsumvare.

- Fisken var rett og slett ikke god nok til eksport, sier seniorinspektør Jarle Audun Vaksvik i Mattilsynet til Bergens Tidende.

Overfor Kyst.no utdyper han at saken ble oppdaget ved en stikkprøvebasert kontroll av et eksportparti.

- Vårt mål i fjor var å ha tilsyn med 2 % av alle eksportpartier som går til tredjeland. Disse partiene skal ikke ha kvalitetsmangel som bryter med paragraf 17 i kvalitetsforskriften. I det aktuelle partiet var 5-6 tonn fryst laks merket merket med «Ordinær 2».

Fisk med slike kvalitetsfeil skal merkes med bl.a. kun for til tilvirking innenlands, sier han til Kyst.no.

Denne fisken var tiltenkt eksport til Israel.

- På bakgrunn av erfaring med hva som er ordinær 2 ba vi om å få se i totalt 4 kasser, av det partiet på 5-6 tonn av totalt 10 tonn som var merket ordinær 2. Vi fant fisken ikke egnet for eksport, da dette kan skade norsk fisk sitt omdømme i internasjonale markeder.

Han understreker at klassifiseringen av "superior", "ordinær" og "produksjon" er det næringen selv som har fastsatt, men av erfaring har Mattilsynet fått en formening om hvor i skalaen man begynner å finne fisk med vesentlig kvalitetsfeil.

Til Bergens Tidende sier Vaksvik det er sjelden Mattilsynet finner feil på så store partier fisk som er ment for eksport, og at man må tre år tilbake for å finne forrige sammenliknbare sak.

Daglig leder i Sotra Fiskeindustri, Kjell Inge Eide, sier til BT at slakteriet nå har bedret rutinene.

- Dette var en rutinesvikt. Det var en menneskelig feil at fisken ble feilmerket. Dette skal ikke skje, men kan dessverre skje. Vi har aldri tidligere hatt slike saker, sier Eide.