Mekanisk avlusing illustrasjonsfoto. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Mekaniske avlusninger er mindre tøffe nå enn tidligere

Brit Hjeltnes sa under lanseringen av Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2018 at det er flere ikke-medikamentelle behandlinger nå enn før.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Brit Hjeltnes la under lanseringen av Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2018 frem at man ser antydninger til at mekaniske avlusninger er mindre tøffe nå enn tidligere.

- Jeg tror vi har fått tekniske forbedringer som vi nå begynner å høste fruktene av, poengterer hun.

Av de ikke-medikamentelle utgjorde termiske behandlinger (med varmt vann) 68 prosent. I den årlige undersøkelsen blant fiskehelsepersonell går det frem at fisken noe sjeldnere døde som følge av slik behandling i 2018 enn året før.

– Mye tyder på at næringen blir flinkere til å utføre mekaniske og termiske behandlinger på en mer skånsom måte. Men det er fortsatt en lang vei å gå her, sa Hjeltnes.

Lusen en stadig utfordring

Når det kommer til ILA påpekte hun at det går litt opp og ned, men at vi nå er inne i en liten topp med ILA. 

- Det er stort sett samme nivå, men vi har fått noen nye problemområder. 

Britt Hjeltnes presenterte i dag fiskehelserapporten for 2018, og påpekte at mekanisk avlusing nå er mindre tøff enn tidligere. Foto: Veterinærinstituttet.

Det har vært tap av fisk rundt samme nivå som 2016/2017, og lakselusbehandlinger sier hun stadig er en velferdsutfordring.

- Den resistente lakselusen er vanskelig å bli kvitt, sa hun.

Hjeltnes fortalte at Pankreassykdom (PD) fremdeles er en alvorlig virussykdommen hos laksefisk i sjøvannsoppdrett i det endemiske området. 

Det er to PD-epidemier i Norge; SAV 3 på Vestlandet og marin SAV 2 nord for Hustavika i Møre og Romsdal og Trøndelag.

- Totalt ble det i 2018 påvist 163 nye tilfeller av pankreassykdom. Dette er mindre enn i 2017 hvor det var en betydelig økning. Pankreassykdom har fått økt betydning i det nordlige utbredelsesområdet hvor antall påvisninger har steget.

- Veldig lite antibiotika

Hjeltnes fortalte at HSMB er på samme nivå, CMS øker i antall og betydning, mens det var et lavt nivå av IPN.

- IPN stod for en betydelig dødelighet for 15 år tilbake, men det er glemt og erstattet med annen dødelighet. Vi har fått et enormt hjelpemiddel med resistent rogn, men utbrudd som skjer er vi helt avhengig av å få inn og analysere. Vi må ikke sove i timen.

- Det brukes veldig veldig lite antibiotika, men det har vært en ørliten økning grunnet yersinia. Det er heldigvis på et behagelig lavt nivå, la hun til. 

AGD kunne hun fortelle har vært bedre enn forventet, før hun avslutningsvis sa at det er siste året hun legger frem fiskehelserapporten.