Arctic Cleanerfish er inne i sitt syvende produksjonsår og vil produsere 1,8 millioner lusespisere. Foto: Svenn Arne Olsen/Arctic Cleanerfish.

Merker større rensefisk-konkurranse

Arctic Cleanerfish sin daglig leder sier de merker mer konkurranse ettersom flere konkurrenter er kommet på banen, men påpeker at de er likefullt konkurransedyktige.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rognkjeksprodusenten i Stamsund er inne i sitt syvende produksjonsår og Arctic Cleanerfish sin daglige leder, Dag Hansen, sier til Kyst.no at de i fjor produserte cirka 1,8 mill fisk i størrelsesorden +20-30 gram.

- I et stramt marked planlegger vi i år en produksjon på ca. 1,8 millioner fisk hvorav 800.000 småfisk går inn i overvintring 2020 og salg på våren. Fra 2018-produksjonen selger vi nå framover ca. 7-800.000 fisk.

Stor utvikling i antall produsenter 

Daglig leder Dag Hansen i Arctic Cleanerfish sier at de i løpet av det siste året har fått større konkurranse ettersom det er kommet flere oppdrettere på markedet. Foto: Svenn Arne Olsen/Arctic Cleanerfish.

Hansen forteller de nå er inne i et meget spennende år der for første gang lakseoppdretterne ikke står i kø for å få rognkjeks.

- Dette på grunn av at det i disse årene er bygget opp anlegg fra tre, som det var da vi begynte, til ca. 35 langs kysten og mye i Nordland. Vi har dog fått et rasjonelt og godt anlegg og tilnærmet egenkapital-finansiert – så vi er konkurransedyktige, poengterer han.

De største utfordringene i produksjonen mener Hansen er helse og robusthet og dette er noe de ansatte har et stort fokus på.

- Rognkjeksen må ha et rent og godt karmiljø for å overleve og vokse. For å få fisken mest mulig robust før den skal i sjø, har vi forbedret hygienen med skrubbing og ozonering av alle våre 55 kar hver 2-3 uke i sommerhalvåret og 3-4 uker i vinterhalvåret.

Lusespiseren til selskapet settes ut hele veien fra Helgeland i sør og nordover til Finnmark. Klikk for større bilde. Foto: Arctic Cleanerfish.

Berømmer Kvarøy Fiskeoppdrett

Hansen forteller at rognkjeksen deres er en effektiv lusespiser om det ikke er for mye lus å starte på i merden.

-  Vår beste bruker er Kvarøy Lakseoppdrett AS, som bruker rognkjeksen som forebyggende tiltak og ikke som nød-rensing, påpeker han.

Arctic Cleanerfish har hatt fast levering av rognkjeks til Kvarøy Fiskeoppdrett hvert år siden 2015, med gode resultater uten at de har hatt bruk for kjemikalier.

Arctic Cleanerfish:

  • Selskapet ble stiftet i 2011 og har åtte fast ansatte.
  • De største aksjonærene i selskapet er Kvarøy Fiskeoppdrett A/S, Ellingsen Seafood AS, Nordlaks Oppdrett AS, Isqueen AS og Selsøyvik Havbruk AS.
  • Fisken til selskapet selges primært til deres eiere på Helgeland, i Lofoten og Vesterålen.

Selskapet har et anlegg for produksjon av tre millioner rognkjeks, men foreløpig er de ikke over to millioner i produksjon. Hansen forteller også om stor overlevelse gjennom hele produksjonsperioden.

Les også disse sakene om selskapet: