Lars Berg-Hansen (til venstre) og Martin Munkeby i NorseAqua presenterer i disse dager en ny og oppgradert versjon av suksessinnovasjonen Midt-Norsk ringen.

Midt-Norsk ringen har blitt oppgradert

Stadig flere oppdrettere bruker Midt-Norsk ringen for å bedre vannmiljøet i oppdrettsmerder. Nå har teknologien fått en oppdatering, i følge en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Idéen til Midt-Norsk ringen kommer opprinnelig fra Frank Øren, daglig leder i Midt-Norsk Havbruk (MNH). Konseptet blåser trykkluft ned i en ring med dyser, som senkes 20-40 meter ned i merdene. Når boblene stiger, bidrar de til å løfte lusefritt dypvann opp mot overflaten. Dette er spesielt gunstig ved bruk av luseskjørt, sier NorseAqua i en pressemeldingen.

NorseAqua AS produserer i dag Midt-Norsk ringen på lisens fra patenteier MNH. Flere norske oppdrettere har tatt i bruk teknologien, og melder om svært oppløftende resultater. I MNH har Midt-Norsk ringen vært medvirkende til at selskapet har drevet helt uten medikamentbruk gjennom hele 2017 og til nå i 2018.

Oppgradert versjon

Nå lanserer NorseAqua en ny og oppgradert versjon av Midt-Norsk ringen. Tester av den nye versjonen viser en nær oppsiktsvekkende forbedring i kapasiteten, i følge selskapene bak: Med lavere energiforbruk flytter Midt-Norsk ringen 2.0 hele 39 prosent mer vann enn forgjengeren.

– Nå har vi optimalisert designet og samtidig testet i fullskala drift. Vårt nye design er testet siden september 2017. Resultatet er at den nye versjonen av Midt-Norsk ringen flytter mer av det riktige vannet opp fra dypet. Dermed oppnår oppdrettere enda bedre vannmiljø i merdene. Dermed kan man bruke skjørt i enda større utstrekning, redusere lusepåslag og utsette eventuelle avlusinger, forklarer produktutvikler Martin Munkeby i NorseAqua.

Notsikkerhet har veid tungt i arbeidet. Samtidig er enkelhet i bruk og energieffektivitet forbedret.

– I sum gir den oppgraderte versjonen av Midt-Norsk ringen en energibesparelse på om lag 25 000 kroner per merd per år, forteller Munkeby.

NorseAqua er partner i et FHF prosjekt som skal dokumentere hvor effektiv Midt-Norsk ringen er mot lus.

– Vi samarbeider tett med kundene, og ser allerede i dag at oppdrettere oppnår gode resultater med Midt-Norsk ringen. Løsningen bidrar både til lusesituasjonen og et bedre vannmiljø generelt. I sum gir dette bedre tilvekst, sier Munkeby.

Midtnorsk-Ringen er videreutviklet ved NorseAquas fabrikk i Bindal. Selskapet har de siste årene gjort stor suksess med tare, fôringsautomater og annet utstyr spesialtilpasset rensefisk. I dag jobber 19 personer i selskapet, noe som gjør NorseAqua til den nest største private arbeidsgiveren i kommunen lengst sør i Nordland.

– Vårt overordnede er bidra til levedyktige kystsamfunn. Det gjør vi gjennom å bruke innovasjon og kunnskap for å utvikle løsninger som legger til rette for bærekraftig vekst i havbruksnæringa.