Algeanlegget på Mongstad under bygging. F.v: Sverre M Nordvik fra UiB, Anders Goksøyr Uib, Anne-Berit Hjorten Viken TCM , Tor Solberg Uni Research og Kjetil Hantveit TCM, på byggeplassen til algepiloten tidligere i år. I bakgrunnen ligget TCM som skal "fôre" algene med Co2. Foto: Linn Therese S Hosteland.

Mikroalgar skal sikre fiskefôr for framtida

Den 22. november opnar næringsminister Monica Mæland Universitetet i Bergen sitt pilotanlegg for dyrking av mikroalgar på Mongstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I dag blir fiskeolje brukt som omega-3-kjelde i fiskefôr, men ressursane er knappe, og behovet for nye omega-3-kjelder er stort. Dersom ein kan bruke mikroalgar, som er lenger nede i næringskjeden, vil det gi ein langt meir bêrekraftig ressurbruk enn i dag, melder Universitetet i Bergen i en pressemelding.

I pilotanlegget vil ein utnytte fotosyntesen, kombinasjonen av næringsstoff, vatn, CO2 og sollys, til å produsere algane.

Til no har dyrking av lovande algestammar blitt prøvd ut i et laboratorieanlegg på Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Heretter kan produksjonen av desse skje i eit større anlegg, slik at næringa får testa ut bruken av omega-3-rike algar i fiskefôr i industriell skala.

Anlegget er plassert like ved Teknologisenter Mongstad (TCM), og får levert CO2 der ifrå. Teknologisenteret er bygd for å kunne fange 100 000 tonn CO2 i året. Fram til no har gassen blitt slept ut til luft. No vil delar av den komme til nytte i produksjonen av mikroalgar.

Etablering av anlegget er eit resultat av et samarbeid mellom forskningsmiljø og næring. Selskapet CO2Bio vil stå for drift av anlegget i samarbeid med UiB. Universitetet i Bergen er byggherre for anlegget, og har også det faglege ansvaret.

Tid og sted: 22. november