Mowi kan miste tillatelse i Vega verdensarvområde. Foto: Mowi

Miljødirektoratet sier nei til klage på tillatelse i Vega

Miljødirektoratet avviser klagen på tillatelse til fiskeoppdrett på Rørskjæran i Vega verdensarvområde, men vurderer å kalle tillatelsen tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har avvist klagene fordi de kom flere år for sent. Når vi likevel vurderer å kalle tilbake tillatelsen, skyldes det at kunnskapsgrunnlaget for å vurdere konsekvensene for Vegas verdensarvverdier og verdensarvstatus er for dårlig, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro i en pressemelding.

Flere klager

Fylkesmannen i Nordland ga 29. april 2016 Marine Harvest Norway AS (nå Mowi Norway AS) tillatelse til oppdrett på lokalitet Rørskjæran i Vega kommune. Nordland fylkeskommune besluttet 3. juli 2018 å gi selskapet en tidsbegrenset lokalitetsklarering for fem år etter akvakulturloven.

Det kom inn flere klager på fylkeskommunens vedtak, og en klage var også knyttet til Fylkesmannens tillatelse til oppdrett etter forurensningsloven.

Klagene ble sendt til Fylkesmannen i Nordland for behandling.

Direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro mener at de må se nærmere på mulige konsekvenser av næringsvirksomheten for verdensarvverdiene og for sjøfugl. Foto: Miljødirektoratet

Opprettholdt vedtak

Fylkesmannen besluttet i mars 2019 å opprettholde sitt vedtak om tillatelse til oppdrett på Rørskjæran og oversendte klagesaken til Miljødirektoratet. I sin avgjørelse etterspør også Fylkesmannen avklaring om hvilken betydning verdensarv og mangelfull konsekvensutredning skal ha for tillatelser etter forurensningsloven i akvakultursaker.

For å unngå at produksjonen startet før klagesaken var avgjort, ga Fylkesmannen en av klagene oppsettende virkning.

- Etter forvaltningsloven er det ikke anledning til å behandle klager som kommer mer enn ett år etter at et vedtak er truffet. Miljødirektoratet avviser derfor klagene og beslutningen om oppsettende virkning faller bort, sier Ellen Hambro.

Vurderer å trekke tillatelse

Vegaøyan ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv i 2004 på grunn av det unike kulturlandskapet i området. Det er særlig lagt vekt på den unike ærfugl- og duntradisjonen.

Det er mangelfull kunnskap om hvilken påvirkning oppdrett kan ha på verdensarvverdiene og på sjøfugl i området. Det er derfor besluttet at det skal gjennomføres nye utredninger.

- Det vil være uheldig med oppdrett i verdensarvområdet i Vega før vi vet mer om konsekvenser for verdensarvverdiene og for sjøfugl. Ny næringsvirksomhet i dette området nå kan også redusere verdien av de planlagte utredningene. Miljødirektoratet vurderer derfor å kalle tilbake tillatelsen til oppdrett på Rørskjæran, sier Ellen Hambro avslutningsvis.