De ansatte ved Wenberg fiskeoppdrett viser fornøyd frem bekreftelsen for at lokaliteten Storvika i Skjerstadfjorden nå er ASC-sertifisert. Foto: Salten Aqua.

Miljøsertifisert lakseoppdrett i Skjerstadfjorden

Storvika i Skjerstadfjorden er den første lokaliteten til Salten Aqua gruppen som nå er sertifisert etter miljøstandarden ASC.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Dette er en milepæl for Salten Aqua gruppen og for Wenberg fiskeoppdrett som eier og drifter lokaliteten, sier Ørjan Wenberg, daglig leder i Wenberg fiskeoppdrett AS.

Wenberg mottok bekreftelse for sertifiseringen i desember og har allerede startet arbeidet for å sertifisere de neste lokalitetene fjorden, melder selskapet i en pressemelding.

ASC – standarden er den strengeste internasjonale miljøstandarden innen oppdrett og er et viktig tiltak for å minimere negative påvirkninger på miljø og samfunn fra driften.

- Arbeidet med å få på plass den første sertifiseringen har involvert alle ansatte ved både Wenberg fiskeoppdrett, på Fauske, Edelfarm i Saltdal og Salten Stamfisk. Det har være mye arbeid, men vi mener absolutt det er verdt innsatsen, sier Wenberg som berømmer stå på viljen hos sine ansatte for å utvikle driften videre. 

Viktig sertifiseringsordning

ASC er en forkortelse for Aquaculture Stewardship Council, en uavhengig ideell organisasjon. ASC ble etablert av blant andre World Wildlife Fund (WWF) for å administrere globale standarder for ansvarlig havbruk. Standardene er utviklet av Aquaculture Dialogues, som koordineres av WWF og benyttes nå i 54 land verden over. I Norge er dette en relativt ny ordning, der MSC standarden for villfanget fisk har vært mer kjent hos forbrukerne. Standarden setter en rekke krav til dokumentasjon og kontroll i driften, utvidet miljøovervåkning, kunnskap om eventuell påvirkning på villfiskbestandene og streng krav til underleverandører. I tillegg er det krav om åpenhet og offentlig innsyn i driften. Selve sertifiseringen gjennomføres av DNV-GL.

Her er de største fordelene med den nye sertifiseringen sett i et samfunnsperspektiv:

  • Det vil bli en valgmulighet for kunden som nå kan få kjøpt sertifisert fisk
  • Bidrar til ytterlige tiltak for å ta vare på Skjerstadfjorden
  • Økt bevissthet rundt miljøarbeid i driften av lokalitetene
  • Åpnet og dialog rundt driften til selskapene
  • Strengere krav til dokumentasjon og større grad av offentlighet

Høye krav

- Salten Aqua gruppen har som målsetting å styrke miljøarbeidet i alle ledd i verdikjeden. For oss er ASC – sertifisering derfor et viktig tiltak som bidrar til arbeidet med en bærekraftig lakseoppdrett, sier miljøkoordinator Asbjørn Hagen i Salten Aqua.

- Bærekraft handler om en balanse mellom miljø, samfunn og økonomi. Gjennom sertifiseringen reduseres påvirkning på ytre miljø, det søkes et tettere samarbeid med ulike interessenter internt og eksternt og i tillegg er ASC sertifisert fisk etterspurt i markedet og kundene betaler mer for ASC sertifisert fisk. Dette er en vinn-vinn situasjon sier Hagen som ser frem til at alle lokalitetene i Skjerstadfjorden skal være sertifisert etter ASC standarden innen 2017.

I tillegg til sertifisering av lokaliteten Storvika, er også slakteriet Salten N950 og eksportselskapet Polar Quality i Salten Aqua gruppen nå godkjent for å håndtere ASC- sertifisert fisk. Dette betyr at det nå kommer ASC- sertifisert fisk fra Skjerstadfjorden på markedet.