Arbeid på laboratoriet til Veterinærinstituttet. Foto: Eivind Røhne.

Millioner av kroner til havbruksforskning

Veterinærinstituttet melder at de fikk innvilget 53 millioner i støtte til flere av sine prosjekter i søknadsrundene for 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er bra at så mange av våre prosjekter har fått støtte i søknadsrunden for 2016. Særlig på blå side er det god uttelling, sier Merete Hofshagen, konstituert administrerende direktør ved Veterinærinstituttet på deres nettsider.

De skriver at instituttet er direkte og indirekte involvert i flere av de innvilgede prosjektene i søknadsrundene for 2016. Av de 38 prosjekter som ble bevilget i forskningsrådets Havbruksprogram fikk instituttet støtte til totalt seks prosjekter innen forskning og innovasjon.

Blant de innvilgede forskerprosjektene under temaet "Frisk fisk" er prosjektet "Understanding Salmon gill poxvirus disease; an emerging threat for Atlantic salmon farming", ledet av Mona Gjessing, forsker ved Veterinærinstituttet.

- Hovedmålet med prosjektet er å få på plass grunnleggende verktøy for å få mer kunnskap om laksepox. Hovedfokus vi derfor være å etablere dyrkningssystem for viruset og få etablert smittemodeller. Når viruset er dyrket og smittemodeller etablert vil vi kunne gjøre kontrollerte forsøk og lære mer om selve viruset og sykdommen det gir hos laks, sier Gjessing. 

Veterinærinstituttet fikk også bevilget støttemidler til prosjektet "In-situ molecular-based monitoring: a tool for tackling the operational and environmental challenges of aquaculture", ledet av IRIS og DTU aqua (Danmark), men forsker Trude Vrålstad er kontaktperson for Veterinærinstituttet.

- Vi skal teste miljø DNA (eDNA) metoder for påvisning av utvalgte fiskepatogener og oppdrettsfisk, og deretter forsøke å implementere disse for bruk i en såkalt Environmental Sampling Processor (EPS). EPS er en autonom «robot» enhet som er designet for å samle vannprøver, isolere DNA og kjøre qPCR i felt (f.eks. på merdkanten), og som sender resultater til laboratoriet få timer etter vannprøvetaking, forteller Trude.

Internasjonale samarbeidsprosjekter

Forskningsrådet bevilget støtte til totalt 11 internasjonale samarbeidsprosjekter og blant disse er prosjektet "Multi-source data Evaluation and Research Integration Tool for real-time risk analysis of infections affecting aquaculture Sustainability" som forsker ved Veterinærinstituttet Saraya Tavornpanich leder. Blant samarbeidspartnere er Nordlaks, Lerøy og Marine Scotland Science, UK.

-Målet er å utvikle verktøy med avanserte epidemiologiske metoder til å støtte havbruksnæringen og myndighetene. Resultatene vil bidra til kostnadseffektive og målrettede tiltak for å styrke velferd, forebygge og kontrollere spredningen av smittsomme sykdommer som påvirker bærekraft i akvakultur, forteller Saraya.