Mottak av de første karene, til den nye påvekstavdelingen. Disse er produsert av Polarplast, transportert av Hansen Maskin & Transport As og løftet på land av Terje Halsan As. Foto: Aminor

Millioninvestering i utbygging av steinbitoppdrett

Det bygges nå et landbasert produksjonsanlegg med en kapasitet på 500 tonn flekksteinbit årlig. Samarbeid med lakseoppdrettere gir Aminor styrket tro på steinbitoppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Willy Saandaa, daglig leder i Aminor forteller at utbyggingen som de nå er i full gang med, er et ledd i den planlagte anleggsetableringen i deres «masterplan» for et landbasert produksjonsanlegg.

- Pågående utvidelse omfatter både etablering av en ny påvekstavdeling og etablering av ny pumpestasjon. Påvekstavdelingen bygges opp for å kunne ta dagens produksjon videre til cirka 90 tonn, mens pumpestasjonen dimensjoneres for full produksjon og et vannbehov på ca. 50m3/min, forklarer han.

Per i dag bygges det gjennomstrømmsanlegg, men de følger nøye med på utviklingen og nye prosjekter hvor det jobbes med RAS og gjenbrukssystemer for kaldt sjøvann. I den nye hallen blir det installert 16 stykk 2,7m dype, 4m kar, på et totalt produksjonsareal på cirka 900 kvadratmeter.

Maling av gulv ny påvekstavdeling hos Aminor. Foto: Aminor.

- Vi har brukt mye tid på testing av kardesign, da med spesielt fokus på karmiljø, trivsel og vekst. Fra starten av var det grunne lengdestrøms-renner i reoler vi planla å bygge, men etter måneder med testing ble det klart at karmiljø og ikke minst vekst var betydelig bedre i tradisjonelle kar med større vanndybde. Valget ble da å bygge videre med dype runde kar, kombinert med bruk av hyller for å øke produksjonsarealet per karenhet, forklarer han.

Eget kardesign

Utvidelsen av påvekstavdelingen er budsjettert til nær 8 millioner kroner og er så langt den største utvidelsen siden etableringen av oppdrett i 2013. Karene som brukes i anlegget, er designet av oppdretteren i tett samarbeid med Polarplast AS.

- De er lokalt plastsveisefirma, som også produserer karene i egne lokaler her i Meløy. Dette samarbeidet har ikke bare gitt oss kar som vi mener er optimale for arten. Det har også gitt oss en relativt kort leveringstid, konkurransedyktig pris og ikke minst enkel transport og installasjon, sier han.

Karene sveises av Polarplast i deres nyinnkjøpte platesveisemaskin og leveres ferdig "montert " over kai ved deres anlegg.

- Det at karene er produsert i PE, av en seriøs aktør, og at de leveres med 25 års garanti, er viktige momenter som gjør at vi føler oss trygge på leveransen.

G17 i starfôringskar. Foto: Aminor.

Trinnvise byggeplaner

Den nye avdelingen er dimensjonert til å kunne holde 90 tonn biomasse.

-  500 tonn samlet for anlegget er målet for denne fasen, da dette er et volum som selskapet mener er tilstrekkelig til å både generer et overskudd, og til å danne grunnlag for videre ekspansjon til en kapasitet på mellom 2 og 5000 tonn årlig i fremtiden, sier Aminor-sjefen.

Fra 2019 skal de omdisponer arealet i nye hallen og den vil da bli brukt som yngelavdeling.

- Neste byggetrinn skjer høsten 2018 og blir en ren påvekstavdeling med 2800 kvm produksjonsareal, mens siste byggetrinn som skal i drift høsten 2019, blir en ren matfiskhall. Totalt produksjonsareal for hele anlegget vil da bli cirka 5500 kvm fordelt på vekstavdelinger, stamfiskavdeling, klekkeri og startfôringsavdeling.

Optimaliserer rognproduksjonen- øker overlevelsen

Når det gjelder utfordringer i produksjonen, er det fortsatt optimalisering av rognkvalitet og rognvolum som vies oppdretterens størst fokus.

1,5 kilos G15 i dagens påvekstavdeling. Foto: Aminor.

- Vi er optimistiske i forkant av kommende gytesesong og forbereder et rogninnlegg på cirka 300 000 rognkorn. For øvrig går produksjonene fortsatt i henhold til planen, men nytt av året er at vi har lyktes med å redusere dødeligheten i startfôringsfasen.

- På 2017 generasjonen som nå er ferdig startfôret, har vi oppnådd cirka 65 % overlevelse, mot 50 % som har vært normalen siden G14. Denne bedringen skyldes i hovedsak dyktig og dedikert personell, samt optimalisering av kardesign og karmiljø, sier Sandaa.

Bedret tilvekst

Også ulike fôrtyper er testet i startfôringsfasen, uten at dette har gitt noen signifikant forskjell i overlevelse.

-  Når det gjelder vekst ser vi derimot noen interessante forskjeller mellom fôrtypene. Samlet sett innebærer både overlevelse og vekst et meget lovende potensiale for fortsatt optimalisering.

Sandaa legger til at de i år kun tar ut et mindre volum på ett par tonn av G14, som blir benyttet til test i markedet hos ulike aktører nasjonalt og internasjonalt.

- Tilbakemeldingene fra markedene er fortsatt svært gode. Lansering ut i markedet er satt til første kvartal 2018 og vi legger da opp til ukentlige leveranser og totalt 80 tonn i 2018, forteller han uten å gå nærmere inn på hvilke markeder de lanseres innen.

Lakseoppdrettere med på laget

- Hvilke reaksjoner får du fra laksenæringen på oppdrett av steinbit?

- «Sunn skepsis» er nok riktig beskrivelse av reaksjonene som jeg fikk i startfasen, men underveis har vi hatt enorm nytte av den gode dialogen og hjelpen vi har fått fra samtlige av våre lokale lakseprodusenter som Nordland Akva, Marine Harvest, Reppen- og Sundsfjord Smolt. Vi opplever i dag i aller høyeste grad at satsingen vår vekker interesse og at vi tas seriøst.

- Det at Steinar Olaissen AS kom inn på eiersiden i Aminor i forbindelse med siste emisjon og at Aino Olaissen nå har kommet inn vårt styre, er absolutt noe som styrker vårt videre arbeid med å etablere en ny næring innen oppdrett av flekksteinbit.

- Om du skulle jobbet med oppdrett av enda en ny art- hvilken ville det vært?

- Til tross for lange og til dels svært bratte motbakker siden jeg i 2011 startet det arbeidet som ledet til etableringen av Aminor, ville jeg nok ha valgt nye prosjekter på flekksteinbit før jeg vurderte noen andre nye arter.

Han viser så til at produksjon av både alger, tang og tare representerer et stort potensiale med henhold til tilgang på proteiner og ikke minst verdiskapning langs kysten.

- Her gjenstår det fortsatt en hel del arbeid før teknologien og logistikken er klar for en kommersiell produksjon, men jeg formoder at vi i løpet av få år vil se konturene av en ny og potensielt stor næring.

- En ting er sikkert, norsk havbruk vil kun styrkes av større diversitet, noe jeg håper og tror at både Flekksteinbiten og alger, tang og tare vil bidra med, konkluderer han.