Foto: Harald B. Borchgrevink, NIVA

Millionprosjekt skal fremme bærekraftig vekst i europeisk akvakultur

Med bekymringer rundt bærekraft og matsikkerhet som bakteppe, har et team av europeiske akvakultureksperter blitt tildelt nesten 7 millioner euro for å etablere nye strategier og modeller som skal bidra til bærekraftig vekst i havbruksnæringen, melder Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektet TAPAS (Tools for Assessment and Planning of Aquaculture Sustainability) ledes av Universitetet i Stirling. TAPAS skal utvikle kostnadseffektive verktøy for den europeiske akvakultursektoren. Verktøyene skal blant annet brukes til å vurdere grensene for hvor mye akvakultur man kan ha i ett område med tanke på potensiell miljøpåvirkning, eventuelle fremtidige risikoer og forholdet til samfunnet, melder NIVA i en pressemelding.

Professor Trevor Telfer fra Institute of Aquaculture leder prosjektet som starter denne måneden. Prosjektet har som målsetning å etablere en omfattende "verktøykasse" som kan støtte gjennomsiktige og effektive konsesjonsprosesser, bidra til å forbedre miljømessig bærekraft og matsikkerhet, samt bidra til å utløse det store potensialet for matproduksjon og arbeidsplasser.

Effektiv beskyttelse

Konsortiet vil se på hvilke strukturer som allerede er drift i EUs havområder, innsjøer og elver - og utvikle nye tilnærminger til leveranse av databaserte støttesystemer for bærekraftig vekst både i  i nye områder og på allerede etablerte steder. Gjennom utvikling av mer konsistent sanntidsovervåkning og bruk av ny observasjons- og varslingsteknologi er arbeidet i TAPAS i tråd med EUs havstrategidirektiv (Marine Strategy Framework Directive) som har til hensikt å beskytte marine miljøer på en mer effektiv måte.

Forskerteamet vil samarbeide med næring, forvaltning, sertifiseringsorganer og andre interessenter for å sikre at «verktøykassen» som utvikles er tilgjengelig og brukervennlig, og vil gjennom trenings- og informasjonsprogram fremme en integrert bærekraftstrategi.

- Europa fortsetter å produsere millioner av tonn med mat hvert år, og det er viktig å sikre at akvakulturindustrien gjør dette på en bærekraftig måte som tar vare på miljøet. Ved å utvikle nye, fleksible og helhetlige tilnærminger til planlegging i akvakultursektoren tar vi sikte på å styrke en bærekraftig vekst både i ferskvann og i sjø, sier Professor Telfer.

15 partnere

- Bredden og erfaringen som de 15 konsortiepartnerne har sammen, gjør det mulig å knytte sammen ny teknologi, datamodeller og beslutningsverktøy i en enkel, strømlinjeformet enhet som skal kunne brukes både i forvaltning og i næring i Europa, sier Dr Trine Dale ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Samarbeidet vil spille en viktig rolle i EU-kommisjonens strategi om en fornuftig vekst i akvakulturproduksjonen i unionens hav og ferskvann. Europas sjø- og ferskvannsressurser er viktige drivere for økonomien, og representerer i dag ca 5.4 millioner arbeidsplasser og generere en brutto verdiskapning verdt nesten 500 milliarder euro i året.