Brødrene Klaus Hoseth, (daglig leder) og Jacob Hoseth (styreformann) i Stranda Prolog. Foto: privat.

Millionstøtte til Stranda Prolog

Norges Forskningsråd (NFR) har tildelt Stranda Prolog midler til prosjektet «Optimalisert og dokumentert kjøling av laks i Helix-tanker». Prosjektet har en samlet ramme på 13 millioner kroner, kommer det frem i en pressmelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mye av pengene kommer i form av egeninnsats fra samarbeidspartnerne, som foruten Stranda Prolog er Sintef, SalMar og den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost, og støtten fra forskningsrådet utgjør omtrent 40 prosent, skriver Stranda Prolog i en pressemelding.

- Hovedmålet er å videreutvikle teknologien i Helix-tanker for å optimalisere og dokumentere effekten, slik at lakseslakteriene sikres en styrt, forutsigbar og effektiv kjøling, samtidig som fisken blir skånsomt behandlet, står det i pressemeldingen.

Helix-tanker har i mange år vært et av Stranda Prologs kjerneprodukter, og leveres i dag både til lakseslakterier og mindre fiskefartøyer. Prosjektet skal gå over tre år.

NFR har tildelt midlene som en del av sitt Bionær-program, som støtter innovasjonsprosjekter i næringslivet.

- Kjøling er viktig for å opprettholde den høye kvaliteten på norsk laks og hvitfisk. Mer data og bedre dokumentasjon vil gjøre det enklere å styre og kontrollere kjøleprosessen. Vi har ment og trodd – nå får vi vite, sier prosjektleder og marinbiolog Inge Fossen i Stranda Prolog.

- Utfordringen er at kundene ønsker å kjøle rund fisk i ett trinn. Superkjøling etter sløying er noe vi har jobbet med. Utfordringen nå er hvordan vi på en intelligent måte får gjort det før sløying, sier Klaus Hoseth, CEO i Stranda Prolog.