Trond Johansen fra Rovision har stor tro på utvikling av teknologiske løsninger som kan redusere arbeid på merdkandten. Foto: Rovision.

Millionstøtte til teknologiutvikling av ROV- notvasker

- Det er flott at andre enn også har tro på prosjektet og løsningene vi utvikler, forteller Trond Johansen fra Rovision.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rovision utvikler nå en thruster basert ROV-not vasker for oppdrettsbransjen. Denne skal redusere skader som kan føre til rømming av laks, samtidig som man halverer vasketiden og vannforbruket.

Skisse av den thruster baserte ROV-not vaskeren. Foto: Rovision.

Nylig fikk de også 775 000 kroner i IFU-tilskudd og 625 000 kroner fra Skattefunn, til å utvikle robotvaskeren.

- At vi har fått drøye 1,4 millioner fra Innovasjon Norge er svært gledelig. Det er flott at andre også har tro på prosjektet og løsningene vi utvikler. Støtten gjør også tingene enklere i utviklingsprosessen fremover, for det er jo kostbare produkter å utvikle en prototype. Det er redning for oss at vi har fått gjennomslag for støtten, forteller Johansen til kyst.no.

Reduserer vannforbruket

Notvaskeren skal styres fra overflaten ved hjelp av egenutviklet kontrollsystem, som også gjør at man kan vaske deler av noten hvor tradisjonelle notvaskere ikke kommer til. For å gjennomføre operasjoner bruker de høytrykksdisker som roterer ved hjelp av vanntrykket for skånsom vasking.

- Vi reduserer vannforbruket med opptil 40% på grunnet vårt revolusjonerende design. Prototypen er nesten klar, og skal teste den ut i samarbeid med Frøy sikkert i slutten av juli. Videre satser vi på kommersialisering i september, opplyser han.

- Kompakt robot

Den kompakte roboten skal leveres med komplett pumpe- og styringsenhet, og systemet utvikles i samarbeid med store aktører innen service- og brønnbåttjenester.

Etter de sendte ut pressemelding på prosjektet i slutten av juli har selskapet fått mye interesse for prosjektet fra næringen.

- Folk er nysgjerrige på hva vi driver med og vi ser tydelig at mange i bransjen følger med på teknologiutvikningen og produkter som kan forenkle arbeidsoperasjoner, opplyser han.

Han forteller også om gode tilbakemeldinger på ideen.

- Vi har også fått tilbakemeldinger som gjør at vi ser utfordringer som enda ikke er oppstått. Så langt har vi fått god respons og vi ser frem til å ta prosjektet videre, sier han.