Det er mistanke om ILA på lokaliteten Bakjestranda i Sogn og Fjordane. Kart: Barentswatch.

Mistanke om ILA hos Nordfjord forsøksstasjon

Det er mistanke om ILA ved lokaliteten Bakjestranda  i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet melder torsdag at det er mistanke om ILA på lokaliteten Bakjestranda som drives av Nordfjord forsøksstasjon AS.

Grunnlag for mistanke

Fiskehelsetjenesten varslet Mattilsynet 30. april 2018 om mistanke om ILA. Mistanken bygger på obduksjonsfunn og laboratoriefunn. Mattilsynet har sendt verifiserende prøver til Veterinærinstituttet for eventuelt å få stadfestet diagnosen.

Restriksjoner

For å forhindre eventuell smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Dersom mistanken blir bekreftet vil Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten.

Veterinærinstituttet har publisert det mistenkte sykdomstilfellet på det interaktive kartverktøyet BarentsWatch.

Alle som ferdes i området og driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av eventuell sykdom unngås.

Oppretter kontrollområde

Dersom mistanken blir bekreftet, vil det innen kort tid opprettes et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet.

Lokale tilpasninger mht. antall lokaliteter, topografi og strømforhold etc., vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Kontrollområdet må forventes å ha en utstrekning på cirka 10-20 km fra lokaliteter med ILA.