Det er mistanke om ILA på et av SalMars anlegg, Lekangsund II i Tranøy kommune i Troms fylke. Illustrasjonskart: Barentswatch.

Mistanke om ILA ved SalMar anlegg

Det er mistanke om ILA ved sjølokaliteten Lekangsund II i Tranøy kommune i Troms fylke. Lokaliteten drives av SalMar Farming AS, avdeling Troms.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Grunnlag for mistanken

SalMar Farming AS varslet Mattilsynet 14. desember 2018 om mistanke om ILA på Lekangsund II. Mistanken bygger på positive analyseresultater (PCR) fra Patogen AS.

Fisk fra lokaliteten Lekangsund II ble flyttet til lokaliteten Storvika V i august 2018. Det er også mistanke om ILA på lokaliteten Storvika V, basert på positiv PCR-prøve tatt ut 7. november 2018.

Restriksjoner

For å forhindre eventuell smittespredning er begge lokalitetene pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Dersom mistankene blir bekreftet på Lekangsund II eller Storvika V vil Mattilsynet pålegge tømming av lokalitetene.

Veterinærinstituttet har publisert lokalitetene på interaktive kart over ILA-tilfeller, se BarentsWatch Fiskehelse.

Kontrollområde

Lekangsund II og Storvika V ligger i overvåkningssonen i et kontrollområde etablert ved ILA-utbrudd på Kvitfloget i juni 2017.

Mattilsynet vil vurdere utvidelse av kontrollområdet dersom ILA-mistanken på en av lokalitetene bekreftes.  

Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet. Lokale tilpasninger til topografi og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse /utvidelse. Kontrollområdet må forventes å ha en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokaliteter med ILA.