Foto: Mattilsynet

Mistanke om ILA ved Salmar anlegg

Det er mistanke om Infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokalitetene  Ørnøya og Ørnøya II i Frøya kommune i Sør-Trøndelag, melder Mattilsynet tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lokalitetene drives av Salmar Farming AS. Alle som ferdes og driver aktivitet i området må vise nødvendig aktsomhet slik at risiko for spredning av sykdom minimaliseres.

Mattilsynet mottok mandag 18. april melding fra Salmar Farming AS om mistanke om ILA på lokaliteten Ørnøya. Meldingen var basert på funn i virksomhetens egne overvåkingsprøver. Salmar har senere meldt om to positive prøver fra fisk på lokaliteten Ørnøya II.

Mattilsynet har vært på inspeksjon og tatt nytt prøveuttak for å avklare diagnosen.

Oppdrettstett område

Lokalitetene ligger med noen få hundre meters avstand. Dersom diagnosen stadfestes vil begge lokaliteter være å oppfatte som smittet.

Det er til sammen vel 1,7 millioner fisk på disse anleggene, opplyser Mattilsynet.

Lokalitetene ligger drøyt 7 kilometer nord for Salmars slakteri på Frøya. De aktuelle lokalitetene ligger i et oppdrettstett området med mange lokaliteter og mye fisk i sjøen. Lokalitetene Ørnøya og Ørnøya II er de sørligste lokalitetene i denne sonen.

For å hindre eventuell smittespredning er lokalitetene inntil videre pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot å ta akvatiske dyr ut av eller inn til lokaliteten.

Kontrollområde hvis mistanke bekreftes

Dersom diagnosen bekreftes blir det etablert et kontrollområde bestående av en bekjempelsessone og en overvåkingssone rundt lokaliteten der smitten er påvist.

Kontrollområdet vil ha en utstrekning på 10-20 kilometer fra lokaliteten med lokale tilpasninger ut fra strømforhold. I bekjempelsessonen blir det bli restriksjoner på båttrafikk til og fra anlegg.

I tillegg kan det bli restriksjoner på annen akvakulturrelaterte aktivitet som transport av fisk, nothåndtering, fangst og oppbevaring av rensefisk, melder Mattilsynet.