Gå til innhold
Annonse
Erik Sterud
Erik Sterud

Erik Sterud og Vegard Heggem i Norske Lakseelver mener pressen har hatt en upresis tilnærming til organisasjonens årlige oppdateringen av laksesesongen.

Annonse

I den årlige rapporten av laksesesongen som Norske Lakseelver publiserte i går, ble oppdrett trukket frem som en av flere årsaker til årets dårlige laksefiske.

Erik Sterud mener medias fokus ikke er dekkende. Foto: Norske Lakseelver
Erik Sterud mener medias fokus ikke er dekkende. Foto: Norske Lakseelver

- Blant forklaringene på årets labre fiske finner vi på ekte sportsfiskervis været, men også mer grunnleggende problemer knyttet til både oppdrettsnæring og økosystemet i havet har blitt hevdet, skriver Norske Lakseelver i rapporten.

Utspillet skapte naturlig nok overskrifter i mediene, inkludert her på kyst.no. Fagsjef i Norske Lakseelver mener imidlertid at pressen ikke har fanget opp poenget i rapporten.

Les også: Oppdrett får skylden for dårlig laksefiske

- Hvis man faktisk har lest rapporten, og ikke bare overskriften til som kanskje ikke var helt dekkende, skriver Sterud på Twitter.

I en e-post til iLaks skriver Sterud at man skal være svært hårsår på oppdrettsindustriens vegne for å ta deres sesongoppsummering som sterk oppdrettskritikk.

- At lakselus og rømming er de eneste ikke-stabiliserte bestandstruslene mot villaksen er ikke vår påstand, men forskerne i Vitenskapelig råd for lakseforvaltnings konklusjon. Da kan det ikke være spesielt kontroversielt å nevne en teori om at tre påfølgende år uten fullklaff for våravlusningen kan ha satt sine spor på innsiget av villaks i Trondheimsfjorden, legger han til.

Forstås i verste mening

Elveeier og prosjektleder i Norske Lakseelver, Vegard Heggem mener oppslaget er et godt eksempel på at villaks- og oppdrettsnæringen ofte forstår hverandre i verste mening.

- Dette godt inn i begge partenes tradisjon for å lese/forstå hverandre i verste mening, skriver Vegard Heggem på Twitter, som også kommenterer fokuset i media som misvisende.