Illustrasjonsfoto.

Mulig flytting av laks for å redusere risiko for spredning av SAV 3

PD forårsaket av virusvarianten SAV 3, er påvist på laks i to lokaliteter på Smøla i Møre og Romsdal. Et smitta anlegg er pålagt tømming av fisk, mens det andre skal tømmes for fisk innen utgangen av januar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Virusvarianten er ellers ikke påvist nord for Hustadvika. Spredning av SAV 3 vil kunne ha store konsekvenser for fiskehelse og -velferd, melder Mattilsynet i en pressemelding.

For å forebygge videre spredning av viruset i et oppdrettstett område, har oppdrettsnæringen tatt et felles initiativ til å flytte smitteutsatt fisk til Romsdal. Dette vil redusere spredningsrisiko nord for Hustadvika, melder Mattilsynet. 

De påpeker også at det arbeides med ytterligere tiltak for å redusere risiko for introduksjon av og spredning av PD SAV 3 i området.

Mattilsynet region Midt har vurdert søknad om flytting, og mener dette kan være en løsning som er forsvarlig med hensyn til fiskevelferd, fiskehelse og hensynet til å redusere tap som følge av sykdom. 

Fisk planlegges flyttet til etablerte lokaliteter som nylig er tømt for fisk. Alle lokaliteter i området som det flyttes fisk til vil brakklegges våren 2020.