Vaksinering: Den nye enheten til Skala Maskon kan i dag injisere tre ulike vaksiner i samstikk med doseringer helt ned til 0,02 ml. Dette volumet tilsvarer ca en tredjedels vanndråpe. Foto: Skala Maskon.

- Nå kan tre vaksiner injiseres samtidig

Skala Maskon har videreutviklet sine vaksinemaskiner ytterligere. Nå kan tre vaksiner injiseres samtidig, noe som ofte betyr at to eller tre vaksineringsoperasjoner kan reduseres til en.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skala Maskons opplyser i en pressemelding at fagspesialistene på Stjørdal har siden lanseringen av vaksineringsmaskinene VX-4 og VX-8 hele tiden arbeidet med å videreutvikle systemet med ulike fremtidsrettede doseringsenheter som også kan tilføre eksisterende maskiner økt fleksibilitet og kapasitet.

Selskapet sier at som første i verden kunne Skala Maskon tilby en vaksineenhet som injiserer to vaksiner i buk samtidig.

– Den nye enheten innebærer at en kan injisere alle aktuelle vaksiner i en enkel prosess, og dette skjer uten å redusere vaksinasjonstakten forteller daglig leder i Skala Maskon, Jon Anders Leikvoll. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Siden har de vært først med å utvikle en løsning for dosering av vaksiner intramuskulært. Nå er de klar med den første enheten for trippel vaksine injisert i buk som er tatt i bruk hos Måsøval Fiskeoppdrett AS på Frøya.

– Den nye enheten innebærer at en kan injisere alle aktuelle vaksiner i en enkel prosess, og dette skjer uten å redusere vaksinasjonstakten forteller daglig leder i Skala Maskon, Jon Anders Leikvoll.

– Dette innebærer en betydelig effektivisering, samtidig som belastning og svinn på smolten reduseres i forhold til å kjøre to eller tre runder med vaksinering, sier han videre. 

– Vi har stor tro på at denne nye vaksineløsningen vil gi gevinster både i form av økt effektivitet og mindre belastninger for smolten, sier Arnfinn Aunsmo.

- Vil gi gevinster

Fiskehelsesjef Arnfinn Aunsmo i Måsøval kan fortelle at de tok den nye enheten i bruk for litt over en uke siden, og hittil har de vaksinert ca 1,2 mill smolt uten tekniske problemer av betydning. 

– Det ser også ut som smolten tåler denne vaksineringen fint. Vi har stor tro på at denne nye vaksineløsningen vil gi gevinster både i form av økt effektivitet og mindre belastninger for smolten, sier han. 

Selskapet sier at en utfordring med å injisere flere vaksiner samtidig, er den svært ulike viskositeten på vaksinene.

Leikvoll sier at mens en vaksine er som vann, kan en annen ha en mer oljeaktig viskositet, dette gjør at de oppfører seg ganske ulikt. 

– Dette har vi utviklet løsninger på, og vi kan i dag med en veldig høy nøyaktighet injisere tre ulike vaksiner i samstikk med doseringer helt ned til 0,02 ml. Dette volumet tilsvarer sånn ca en tredjedels vanndråpe. 

Han påpeker at det fine med denne løsningen er at denne kan ettermonteres på de maskinene som allerede er i drift.

- Dette betyr at du enkelt kan øke kapasiteten og fleksibiliteten på utstyr du allerede har investert i, legger han til.