Et nytt system skal varsle algeoppblomstringer som gir risiko for lakseproduksjonen. Foto: Aqua-Users.

Nær lansering av varsel for skadelige alger mot havbruk

En nytt system som varsler skadelige oppblomstringer av alger, er nå nær kommersialisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er Dr Marnix Laanen som leder EU-finansierte «Aqua-Users project» som har utviklet en rekke verktøy, som snart skal gjøres kommersielt tilgjengelig for oppdrettsnæringen.

- Prosjektet baseres på sammenstilling og analyse av data fra en rekke kilder som satellitt-data og nyskapende optiske målinger på lokaliteter. Disse kan tolkes og gi oppdretterne mer informasjon om hvor de bør etablere nye oppdrettslokaliteter, samt tilbyr aktørene på eksisterende lokaliteter avansert varsling av potensielle trusler fra både ekstremvær og algeoppblomstringer, sier Larnen til Fish Farming Expert.

Systemet er utviklet med hjelp av åtte kommersielle partnere, inkludert Marine Harvest Scotland, The Scottish Salmon Producers 'Organisation (SSPO) og Erfjord Stamfisk, i tillegg til noen tare- og blåskjellprodusenter fra Danmark, Portugal og Nederland.

- Et livreddende system for laksen

Gitt problemene forårsaket av algeoppblomstringer og AGD, har prosjektet blitt møtt med svært positiv respons fra både laks- og blåskjellprodusenter, ifølge nettavisen.

- Disse varslene kan være den første indikatoren på en usynlig algeoppblomstring som kommer oppdretternes vei. Bokstavelig talt kan det bli et livreddende system for fisken, sier Dave Cockerill, leder for fiskehelse ved Marine Harvest Scotland.

Prosjektet er i ferd med å utvikle tre hovedprodukter. Det første tillater produsentene å analysere en mengde relevante data for valg av nye lokaliteter. Det andre er en mobilapp som er relatert til den daglige driften i havbruk, som samler ulike typer data relevant for alle produsenters ulike behov. Siste element i prosjektet er å produsere et risikokart for tidlig varsling av algeoppblomstringer.

- Selv om vi allerede produserer kart som viser klorofyllkonsentrasjoner, ville oppdrettsnæringen ha oss til å spesifisere skadelige algearter. Nå kan produktet identifisere fire skadelige arter: dinoflagellatene Karenia mikimotoi og Lingulodinium polyedrum, samt diatomeen pseudo-nitzchia spp., og svepeflagellaten (haptophyta) Phaeocystis globosa, opplyser Dr Laanen.

Kommersialisering

Det er nå et spørsmål om tid for å kommersialisere de ulike produktene.

- Vi hadde vårt siste formelle møte med de åtte samarbeidsaktørene i Edinburgh forrige måned, og håper disse selskapene vil være våre første kunder, sier Dr Laanen.

- Verktøyet vil ikke være klart før i begynnelsen av 2017 og applikasjonen vil følge kort tid etter, da det er en enorm mengde informasjon som skal hentes fra alt fra satellittbilder, vind og bølgemodeller til værvarslinger, og dette må finjusteres for å være brukervennlig på skjerm, informerer han.

Les hele saken på fishfarmingexpert.com.