Underhuset i Storbritannia avviste i går statsminister Theresa Mays foreslåtte Brexit-avtale for andre gang. Illustrasjonsfoto: FFE.

Næringen venter spent på Brexit-avgjørelse

Skotske oppdrettere venter spent på neste kapittel i Storbritannias langvarige Brexit-saga, etter at det britiske underhuset igjen avviste statsminister Theresa Mays’ forslag om å forlate EU.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

The Scottish Salmon Producers’ Organisation (SSPO) har gjentatte ganger understreket viktigheten av en sømløs handel ettersom fersk laks håndterer langdryge grensepasseringer dårlig. Og det er nettopp dette som kan bli konsekvensen dersom Storbritannia forlater EU uten en brexit-avtale.

SSPOs administrerende direktør Julie Hesketh-Laird sier til Fishfarmingexpert.no at næringen er optimistisk på lang sikt, men påpeker også at EU er et stort marked for skotsk laks og er verdt mer enn 3 mrd NOK (290 millioner pund) årlig. Så skadepotensialet på kort sikt er stort.

SSPOs administrerende direktør Julie Hesketh-Laird. sier en hard brexit vil forårsake umiddelbare problemer. Foto: SSPO.

- Umiddelbare problemer

- En hard brexit (uten avtale red. anm.) vil medføre umiddelbare problemer for den skotske oppdrettsektoren. Den kan bli ilagt toll på produkter som eksporteres til europeiske markeder og den åpenbare trusselen som ligger i logistiske forsinkelser med å få laks inn i EU, sier Hesketh-Laird.

- Det er fortsatt forvirring over hvor mange sertifikater som vil bli krevd, hvem som kan utstede dem og om det vil være en overgangsordning der slike sertifikat ikke trengs. Ingen kan svare på dette, men ettersom 29. mars nærmer seg, er dette åpenbart et problem, legger hun til. 

Den nåværende avtalen som er fremforhandlet mener hun er problematisk da den kobler sjømateksport til Europa med tilgang til fiskeriet i Nordsjøen og fiskekvoter.

- Vi mener at eksport av laks skal holdes utenom  diskusjonen rundt kvoter og tilgang til fiske. Dette vil vi argumentere for fremover. SSPO følger nøye utviklingen og jobber tett med både den skotske og den britiske regjeringen for å forsøke å lette presset på eventuelle mulige flaksehalser, sier hun.

Statsminister Theresa May tapte med 149 stemmer under gårsdagens avstemning i underhuset om brexit-avtalen.

Skal stemme igjen

Etter statsminister Theresa Mays nederlag, der det siste forslaget tirsdag kveld ble nedstemt med 149 stemmer, har hun nå lagt fram ett forslag om at underhuset ikke skal godkjenne brexit den 29. mars uten en avtale, men påpeker samtidig at da må også EU akseptere en slik utsettelse.

Forslaget skal stemmes over i kveld ca. klokken 20.00 – norsk tid.

Les hele denne saken på vårt engelske søsternettsted Fishfarmingexpert.com.